.

John McCains val av Alaskas guvernör Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat har inneburit att ny entusiasm har tänts bland republikanerna. Det är mycket Sarah Palins person som stått i fokus, med en stil som anses uppfriskande. Hon väntas kunna locka mer konservativa medelklassamerikaner, och även mittenväljare, som känner igen sig i den bild av småstadskvinna och fembarnsmor som visats upp. Omständigheter i Palins familjeliv har framstått som beundransvärda exempel för tilltänkta väljare. Abortmotståndaren Palin valde självklart att föda en son tidigare i år som under graviditeten konstaterades ha Downs syndrom. Hennes äldste 18-årige son har tagit värvning för att bli skickad att delta som soldat i den amerikanska truppstyrkan i Irak. Hennes äldsta 17-åriga dotter är gravid och har valt att föda barnet och gifta sig med barnets far. Att Palin genom dessa omständigheter kan konstateras leva som hon lär mottas med stor tillfredsställelse av många inom framför allt den amerikanska väljarkår som röstar republikanskt.

Medan senator John McCain ofta beskrivs som mer liberal än sitt parti och har haft svårt att vinna gillande hos konservativare republikaner kan Sarah Palin beskrivas som mer gediget konservativ. I värdefrågorna står hon den evangeliskt kristna väljarkåren nära. Hon är tydligt mot kvinnors aborträtt, mot äktenskap för eller annan juridisk form av erkännande av samkönade par och mot stamcellsforskning. Dessutom är hon mot skärpta vapenlagar, vilket är en viktig konservativ symbolfråga.

Palin har uttalat stöd för det tillägg i Alaskas delstatsförfattning från 1998 som förbjuder införande av samkönade äktenskap.

– Jag tror på att förespråka familjestrukturen är så pass viktigt, är ett uttalande av Palin i ämnet.

Som guvernör har hon fått hantera frågan om att ge partnerförmåner till samkönade par där någon i paret är offentligt anställd av delstaten. Enligt ett domslut från 2005 från Alaskas högsta domstol strider det mot delstatsförfattningen att inte utsträcka sådana partnerförmåner till samkönade par. Under valkampanjen för att bli guvernör gav Palin sitt stöd till att hålla en folkomröstning i syfte att försöka omintetgöra domstolens beslut. Som guvernör godkände hon senare att en rådgivande folkomröstning hölls. Omröstningen genomfördes i april 2007 och resultatet blev att en majoritet motsatte sig partnerförmåner för samkönade par. Men för att avskaffa förmånerna skulle ett tillägg i delstatsförfattningen krävas och förslag om något sådant har inte lagts fram. Lagstiftarna i Alaska röstade däremot för lagstiftning som skulle förhindra att några partnerförmåner gavs. Detta lade Palin som guvernör in sitt veto emot eftersom hon ansåg att lagen stred mot delstatsförfattningen. I praktiken har alltså Palin verkat för att upprätthålla de införda partnerförmånerna.

I sin hemstad Wassila, där Palin tidigare var borgmästare, tillhörde hon och hennes familj tidigare pingstkyrkan Wassila Assembly of God. 2002 bytte man dock kyrka och tillhör nu den ekumeniska Wassila Bible Church. Inom denna kyrka har man nyligen, i ett medlemsblad, marknadsfört en konferens organiserad av Focus on the Family där homosexuella utlovas bli ”botade” med hjälp av böner. Palin har när detta uppmärksammades fått uppmaningar om att ta avstånd från konferensen och idén att homosexuella går att ”bota”.
En annan sak som uppmärksammats i amerikansk media är att det förefaller som om Palin som nyvald borgmästare i Wassila 1996 försökte censurera bort oönskad litteratur från det lokala bibliotekets bokhyllor. Hon avskedade först en bibliotekarie som fått frågan om hon skulle motsätta sig försök att ta bort vissa böcker från hyllorna och svarat att det skulle hon. Bibliotekarien återinsattes dock snabbt igen efter att frågan uppmärksammats i lokalpressen. En bok som nämnts i sammanhanget är ”Pastor I Am Gay”, författad av pastor Howard Bess från Alaska. Palins dåvarande kyrka Wassila Assembly of God arbetade för att denna bok skulle bli borttagen från lokala bokhandlar. Enligt Bess ska flera exemplar av hans bok ha försvunnit från Wassilas biblioteks hyllor.

– Sarah satte press på biblioteket kring saker hon inte gillade. Att tro att min bok inte skulle varit en måltavla är ett skämt, säger Bess till nyhetsbyrån AP.

Hbt-gruppen Log Cabin Republicans har givit sitt stöd till att John McCain utsetts till republikanernas presidentkandidat. 2004 avstod man från att ge sitt stöd till George W Bush, eftersom man menade att Bush aktivt motarbetet hbt-rättigheter, bl.a. genom att vilja göra ett tillägg i den amerikanska författningen som skulle förbjuda samkönade äktenskap i hela USA. Enligt ett uttalande av Log Cabin Republicans ordförande Patrick Sammon är Sarah Palin en ”mainstream republikan som kan ena partiet och tjäna John McCain väl som vicepresident”. Han kallar henne även en ”inkluderande republikan som kommer att hjälpa senator McCain att locka hbt-väljare”.

En opinionsmätning som publicerats av tv-bolaget NBC och Wall Street Journal indikerar att Sarah Palin både lockar och avskräcker väljare. 34 procent angav att valet av Palin som republikanernas vicepresidentkandidat hade gjort dem mer benägna att rösta på McCain i presidentvalet den 4 november. 25 procent hade å andra sidan blivit mindre benägna att rösta på McCain som ett resultat av valet av Palin, medan 40 procent inte påverkats i någon riktning. Att ha Sarah Palin som vicepresidentkandidat får, enligt dessa siffror, tolkas som inte enbart positivt för John McCain även om det verkar kunna ge en del fler väljare som strömmar till än som försvinner.

Läs mer under QX English: Republican Platform is anti-gay, Log Cabin endorses McCain anyway