Katolska kyrkan har en komplicerad hållning till homosexualitet, och enligt den är homosexuella handlingar förbjudna. Bögar och flator är kallade till kyskhet. Samtidigt har kyrkan skakats av många skandaler där präster har förgripit sig på unga, och det gör att skämt om påven och homosexualitet kan uppfattas som särskilt känsliga.

Det var i somras som satirikern Sabina Guzzanti drog det omtalade skämtet. Hon började showen med några giftigheter om Silvio Berlusconi, en av de personer som hon älskar att häckla. Men sedan gick hon från politik till religion, och det var då hon levererade det omtalade skämtet om de aktiva homosexuella djävlarna som skulle plåga påven när han gick hädan.

Skämten var mycket uppskattade av publiken på plats, men alla tog det inte lika positivt. Nu hotas nämligen hon av åtal för att hon förolämpat påven, enligt en lag från Benito Mussolinis tid, då det även bestämdes att det var åtalbart att förolämpa presidenten.

Vissa religiösa grupper hyllar möjligheten att få Sabina Guzzanti bakom galler eftersom de tycker att så grava förolämpningar måste straffas. Många stödjer dock Guzzanti och tycker att pratet om straff för hennes satiriska skämt känns medeltida. Till Timesonligne säger senatorn Antonio Di Pietro, som tidigare jobbat med anti-korruptionsfrågor, att Sabina Guzzanti bara utövade hennes konstitutionella yttrandefrihet.