Festivalen Queer Sarajevo är planerad att öppna den 24 september, då ramadan fortfarande pågår. Att hbt-arrangemanget sammanfaller med ramadan upplevs som en medveten provokation av religiösa muslimer i Sarajevo. Arrangören har dock förklarar att festivalen planerats sedan ett år tillbaka och att man inte avsiktligt har förlagt den samtidigt med ramadan.
– Detta är en kulturfestival och det finns många troende bland oss också, har Svetlana Djurkovic från Q förklarat med tillägget att hon inte tror att arrangemanget fått mindre kritik om det hållits någon annan gång under året.
– Det här är ett traditionellt samhälle där de flesta fortfarande inte accepterar att olika sexualiteter eller identiteter existerar.
Hbt-organisationen Q har arbetat sedan 2001 med att synliggöra hbt-personer och hbt-rättigheter i Bosnien Hercegovina. Man ordnar också regelbundet fester i huvudstaden Sarajevo, där det inte finns några öppet uttalade gayställen hbt-personer kan söka sig till. På sin hemsida framhåller man att festivalen Queer Sarajevo kommer att ”erbjuda ett utrymme där vi kommer att undersöka heteronormativitet och patriarkala värdringar”.
Kritiken mot att det första Pridefirandet någonsin i landet är på väg att hållas har anförts av den muslimska tidningen Saff, men även representanter för Bosniens kristet ortodoxa serber och katolska kroater har tagit avstånd. Kolumnisten Ezher Beganovic har i Saff uppmanat landets regering att förbjuda festivalen från att hållas och kallat den för en förolämpning mot islam. Beganovic har varnat att om festivalen hålls kommer det att leda till arga reaktioner från troende.
– Vi respekterar frihet och tolerans, men festivalen utgör en slags provokation då den äger rum under ramadan. Bosnien är ett konservativt samhälle och jag tvivlar på att ett sådant arrangemang skulle accepteras, har Amir Zukic från det ledande bosnienmuslimska partiet SDA uttalat sig.
Enligt den bosnienkroatiske politikern Ivo Tomasevic skulle festivalen vara arrangerad av ”en liten grupp av människor som förordar idéer som inte representerar grundläggande värderingar”.
Det bosniska inbördeskriget 1992-95 ledde till att befolkningssammansättningen i Sarajevo förändrades från att ha varit mer blandad till att bli dominerad av bosnienmuslimer, som nu utgör 80 procent av befolkningen i huvudstadsregionen. Av landets som helhet 3,9 miljoner invånare är 48 procent bosnienmuslimer, eller bosniaker, 37 procent bosnienserber och 14 procent bosnienkroater.
Uppdaterad 2024-11-04