Gallileo sa en gång: ”Jorden är rund, men alla sa att han hade fel, nu vet alla att jorden är rund. Någon gång kommer folk att förstå att vi är vanliga människor, det är inget fel på oss.” Orden kommer från en iransk homosexuell kille som flydde för sitt liv från Iran för cirka två år sedan. Och här är det bokstavligen ”för sitt liv”, eftersom homosexuella avrättas i Iran.

– Många kommer hit för att få skydd, jag kommer hit för mina känslor. Jag har förlorat mina känslor. Jag har förlorat mycket, min kultur, mitt land, min familj, min hälsa, säger han med tårfyllda ögon.

Han har alltid vetat att han är homosexuell, ända sedan han var i sju-åtta årsåldern och känslor började komma, precis som för heterosexuella påpekar han.

Problemen i Iran började med en konflikt med familjen som inte kunde acceptera hans sexuella läggning. Dessutom arresterades han av polisen fyra gånger och fick sitta i fängelse, där han blev svårt misshandlad, och som följd blev han tvungen att dra ut infekterade tänder.

– De säger aldrig vad man är anklagad för vid arresteringen utan bara att man är en moralisk förstörelse för samhället. Jag är stolt över den jag är och jag vill ha samma rättigheter som andra har, säger han.

Även i skolan blev han trakasserad för sitt feminina utseende och skolans rektor förgrep sig sexuellt på honom, och hotade och skar honom med en kniv, han visar ärren. Här i Sverige blev han misshandlad av ett gäng invandrare, och blev tvungen att sluta på SFI (Svenska För Invandrare) på grund av trakasserier. Han suckar uppgivet.

– Jag fick sluta att ringa till polisen och be om hjälp, ingen kunde hjälpa mig.

Livet på förläggningen är inte mycket bättre, där blir han också hånad. Den enda trösten är några ur personalen som han kan anförtro sig åt. Han känner sig väldigt besviken på Migrationsverkets inställning till att det inte är någon fara att vara homosexuell i Iran, så länge man inte visar något öppet. Varför ska jag gömma mig för andra människor? Alla syns vi, oavsett om vi är homo- eller heterosexuella.

Han brister ut i gråt och gömmer ansiktet i armarna när han besvarar sista frågan om vad han hoppas på framöver.

– Jag hoppas att likasinnade i Iran får vara i fred.

Utdrag ur den islamska strafflagen för homosexuella
Paragraf 110:
Analsex med penetrering mellan två män ska straffas med avrättning. Hur avrättningen ska ske avgörs av högsta mullan i staden.

Paragraf 122:
Sexuellt umgänge (även utan penetrering) mellan två samkönade bestraffas med 100 piskrapp, huruvida detta skulle upprepas mer än tre gånger ska de ”skyldiga” avrättas den fjärde gången. Om någon av de ”skyldiga” visar sig vara icke-muslimer ska denne avrättas med en gång.

Paragraf 123:
Om två män befinner sig under samma täcke nakna, ska detta straffas med 99 piskrapp.

Paragraf 124:
En kyss mellan två samkönade ska straffas med 60 piskrapp.

Paragraf 134:
Om två kvinnor befinner sig under samma täcke nakna, ska de straffas med mindre än 100 piskrapp. Om detta skulle upprepas mer än två gånger ska de straffas med mer än 100 piskrapp den tredje gången.

Källa: Centralrådet för Exmuslimer i Sverige

Fakta om avrättningar av homosexuella i Iran

Sedan revolutionen 1979 har mer än 4 000 homosexuella avrättats i Iran (enligt siffror från Amnesty).

Tisdagen den 19 juli 2005 avrättades två homosexuella tonåringar (killar, 16 och 18 år gamla) i staden Mashhad i nordöstra Iran. De hade då varit fängslade i 14 månader. Under tiden utsattes de för tortyr och fick också ta emot sammanlagt 228 piskrapp. Sedan Irans högsta domstol godkänt dödsdomarna kunde dessa också verkställas genom offentlig hängning.

I Iran har avrättningar avfärdats genom att hävda att de avrättade våldfört sig på andra män. ”Out Rage” publicerade den 30 april 2006 en lista över övergrepp mot homo- och bisexuella män i Iran. I rapporten framgår händelser som lynchningar genomförda av iranska säkerhetstrupper i den sydvästra provinsen Khuzestan, hemliga hängningar i fängelser, försök till att snärja homosexuella iranier via internet och att anklaga homosexuella för kidnappning, våldtäkt och pedofili.

Källor: Brittiska gayorganisationen Out Rage, flyktingorganisationen International Federation of Iranian Refugees.