I förordet står: ”Den Europeiska fackföreningsrörelsen gör framsteg när det gäller att försvara mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter. Kampen måste också inkludera ett engagemang för lika behandling, respekt och värdighet för lesbiska, bisexuella, bögar och transpersoner”.

Fackförbunden har olika förutsättningar i olika länder och i många länder anses diskriminering på grund av sexuell läggning inte vara en facklig fråga. Hur kan de europeiska fackförbunden stötta varandra för att väcka frågan och vad kan EFS göra?

Rapporten ”Extending Equality” utgår från en tvådagars konferens med samma namn, som hölls den 29-30 januari i år. Detta var den första Europeiska fackliga konferensen om hbt-rättigheter och besöktes av mer än 60 representanter från olika fackförbund och enskilda organisationer från hela Europa.

Rapporten summerar konferensens utgångspunkter, slutsatser och rekommendationer, liksom resultatet av en undersökning för att kartlägga kunskapen om hbt-frågor inom fackförbunden. Men också att de vill bana väg framåt för fackförbunden och de enskilda organisationerna i deras arbete för hbt-rättigheter på arbetsplatserna.

Följande punkter tas upp i rapporten:
Att lyfta kunskapen om hbt-frågor inom fackförbunden.
Att framhäva vikten av sambandet mellan hbt-rättigheter och fackliga rättigheter.
Att presentera goda metoder som kan hjälpa fackförbundsrörelsen att utveckla policys, och initiativ för kollektivavtalsförhandlingar och för hbt-rättigheter på arbetsplatserna.
Att ta fram förslag om hur lika rättigheter för hbt-personer kan integreras in i fackförbundens policys och metoder.
Att visa hur samarbete mellan enskilda organisationer och fackförbund kan få positiva resultat till förmån för lika rättigheter för hbt-personer på arbetsplatser och i samhället.