Idag finns det fyra ombudsmän mot diskriminering: Jämställdhetsombudsmannen (Jämo), ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), handikappombudsmannen (HO) och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo). Från och med den första januari 2009 kommer dessa slås ihop.

– Jag är positiv till en ny sammanhållen myndighet. Det är pedagogiskt rätt att föra ihop allt till en myndighet. Det blir lättare då att förklara att det handlar om mänskliga rättigheter och inte särfrågor, sade Katri Linna på presskonferensen.

Katri Linna är född 1960 i Finland och har finska som modersmål. Hon har tidigare jobbat som kanslichef vid DO och som ställföreträdande DO. Under hösten är det hon som kommer leda arbetet med att gifta ihop de olika diskrimineringsinstanserna till en sammanhållen organisation.

– Jag tror inte att det är något bra idé att behålla de fyra spåren utan att hitta det gemensamma. Det finns praktiska fördelar med att skapa en ny myndighet. Vi kan bli en tydligare röst både nationellt och internationellt, sade Linna.

De som är ombudsmän idag får möjlighet att följa med till den nya myndigheten, men inte som ombudsmän.