– Bland män som har sex med män har HIV-smittan ökat, säger Hans Knutagård, vid Region Skåne, en av de ansvariga bakom två möten i Malmö om HIV-prevention bland män som har sex med män.
– Vi letar nya och bättre metoder att bemöta HIV. Och män som har sex med män är en prioriterad grupp för Region Skåne, Socialstyrelsen och Malmö stad. Mycket av HIV-arbetet rullar visserligen på, men samhället förändras och det gör folks behov också.
– Vad betyder det för informationen om HIV-smitta?
– Till exempel att nya generationer inte längre har samma kunskaper om säkrare sex. Unga tror sig veta saker, som att man ska använda glidmedel. Men de vet inte att glidmedlet inte får vara oljebaserat, då förstörs kondomen. Dessutom vill vi lyfta fram HIV-positivas sexualitet.
– Vad innebär det?
– HIV-positiva lever tack vare bromsmedicinerna, men många tänker inte på den som är HIV-positiv som en sexuell varelse. Det vill vi ändra på.
– Men hur når man ut med informationen?
– En grej för MSM, män som har sex med män, är en gaykarta över Skåne som ska tas fram tillsammans med QX. Det finns gaykartor över städer men inte med en hel regions gaya och gayvänliga ställen. Det är också ett sätt att nå ut med HIV-information. Budskapet ska vara ”Vi sätter på i Skåne”…
– Du sa förut att samhället förändras och även folks behov av information. Vad är skillnaden mot tidigare när det delades ut kondomer?
– Att man samlar kunskap, dokumenterar, blir bättre på information. Förr gjorde man det mycket på känsla och intuition. Nu måste man använda vetenskapliga metoder som i forskaren Ronny Tikkanens undersökning för Malmö Högskola. HIV har normaliserats, och det betyder att man måste nå folk med realistiska budskap om skydd, till exempel på saunor och sexklubbar.
– Men träffas folk inte mest via nätet nuförtiden?
– Ja, man träffas via nätet, men jag trampar då alltid i sperma på sexklubbar. Och de finns. Fast det har skett en förfining i gaykulturen. Man vill inte längre riktigt låtsas om det så att säga praktiska med sex.

(Hans Knutagård är hälsoplanerare vid SRHR, Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter vid Socialmedicinska enheten, på UMAS, Region Skåne).

Konferenser på temat HIV-prevention bland män som har sex med män för aktiva inom dessa frågor anordnas härnäst i Göteborg (3 juni) och Uppsala (4 juni) i samarbete med Socialstyrelsen. Socialstyrelsen

Läs också:
Tikkanens lösning för män som har sex med män