Varför har det inte funnits någon hbt-grupp i Göteborg tidigare tror du?
– Det handlar väl om olika lokala initiativ och att hbt-frågor överlag inte formuleras i termer av mänskliga rättigheter. Dessutom behöver hbt-frågorna ingå explicit i Amnestys informatörsutbildning, vilket det inte gör nu.
Hur jobbar ni i gruppen?
– Det ser lite olika ut beroende på vad som är på gång. Vi är heltidsstuderande alla tre, så det är lite svårt med tid ibland. Men vi har också en stödgrupp i form av en mejlinglista med andra engagerade informatörsgrupper, speciellt nu inför arbetet med kommande HBT-festival här i Göteborg som pågår mellan den 29 maj och den 1 juni.
Vad händer då?
– Vi kommer bland annat att sammankoppla Amnestys kampanj om mänskliga rättigheter i Kina inför OS med hbt-personers rättigheter. Det är så vi försöker jobba hela tiden, att integrera hbt-frågorna.
Förutom detta, vilka andra hbt-frågor driver ni?
– Vi jobbar mycket mot andra länder. En stor fråga är ju förstås avkriminaliseringen.
Vad gör ni under EuroPride?
– Amnestys hbt-grupp i Stockholm har bjudit in Amnesty-aktivister från hela Europa och det kommer att hållas seminarium och debatter som vi hjälper till med.
Vad har ni mer på gång framöver?
– I höst kommer vi att samarbeta med Amnestys Juristgrupp och förhoppningsvis även med Kvinnorättsgruppen för att bland annat diskutera frågor kring den nya Diskrimineringsombudsmannen. I övrigt vill vi försöka peka på kampen som drivs av hbt-personer överallt, men även fokusera på vad man själv kan göra, exempelvis genom att stödja lokala gräsrotskampanjer.
Uppdaterad 2016-11-16