Hiv och andra könsinfektioner (STI) bland män som har sex med män har ökat dramatiskt i Sverige och då framförallt i Stockholm och Skåne. Diskussioner kring att ta fram en handlingsplan för hur man skall få bögar, bisexuella män och andra män som har sex med män att ”skärpa till sig” har påbörjats under första halvåret 2008. Frågeställningar om ökningen av hiv och könsinfektioner har handlat om att hiv inte är synligt, att bilden av hiv och könssjukdomar inte längre uppfattas som så dramatisk och att det finns en allmän trötthet i vissa generationer. ”Det drabbar inte mig”-syndromet har brett ut sig.
En heldags MSM-konferens arrangerades i februari av Socialstyrelsen där personer från hela Sverige som arbetar med hiv/aids och könsinfektioner samlades. Därefter har en ytterligare en konferens med ”experter” hållits, Ronny Tikkanens andra undersökning via Qruiser har genomförts och skall börja sammanställas och en expertgrupp har påbörjat det första steget i ett ta fram en handlingsplan för hur information och budskap skall utformas till män som har sex med män.
Idag presenterade RFSL ett av sina bidrag till detta arbete genom rapporten ”In Sex We Trust”. Med hjälp av djupintervjuer med 12 män och genomgång av svensk forskning vill man belysa varför, respektive varför inte män väljer bort kondom vid anala samlag eller på annat sätt inte praktiserar säkrare sex.
– Med hjälpa av studiens resultat kommer vi att kunna fortsätta vår kommunikation och därmed vårt preventiva arbete, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL, i en kommentar och lägger till om frågan kring de ekonomiska resurserna för att bedriva säkrare sex-information och påverkan.
– RFSL är en av få aktörer som bedriver denna verksamhet och är beroende av finansiering från samhället för att nå ut med kunskapen. Tyvärr väljer Socialstyrelsen och landstingen att dra ner på dessa medel varför arbetet har försvagats i stora delar av landet. Det har gått så långt att det och till och med saknas ett aktivt preventivt arbete på vissa håll, berättar Ulrika Westerlund.

Rapporten som tagits fram i samarbete med Nordisk mediaanalys avslutas med ett ”manifest” från RFSL.
I manifestet kräver man att preventiva insatser skall finnas i hela Sverige, att landstingen skall ta fram strategier för att nå gruppen män som har sex med män. Man kräver att testning på en mottagning som har kompetens om män som har sex med män skall kunna ske oavsett var man bor i landet liksom att ungdomsmottagningar skall finnas i alla landets kommuner och att alla dessa skall ha hbt-kompetens. RFSL vill att alla lärare skall utbildas i sex- och samlevnad och att alla som arbetar inom vård och prevention och möter klienter eller patienter skall ha hbt-kompetens och kunskap om män som har sex med män. På lagsidan kräver man att informationsplikten för hiv-positiva skall tas bort ur lagen och man vill att hiv-positivas organisationer skall få utökat stöd för att motverka stigmatisering och få ut balanserad bild av hur det är att leva med hiv.

In Sex We Trust-rapporten