Nytt centralt läge för sex- och hiv-mottagning

– Vi är jätteglada och nöjda. Sjukhuschefen har skrivit på beslutet. Nu tittar vi på ritningarna och räknar med att bygget kan börja 19 maj, säger kurator Leif Persson. Han var med om att starta Centrum för sexuell hälsa och är utvecklingsansvarig vid mottagningen. Leif är glad över att Region Skåne funnit lokaler åt dem på Claesgatan mellan Möllevångstorget och bussterminalen vid Södervärn.
– Det är bra och centralt, lite större och kanske till och med bättre än de lokaler vi hade förut.
Leif Persson säger att många killar som har sex med killar bor och rör sig på Möllevången. Därför tror han att det blir lätt för många att komma till mottagningen för provtagning och samtal.
Men det dröjer åtminstone tills mitten av juli innan verksamheten kan komma i gång på ny adress.
– Ombyggnaden tar omkring två månader.
För närvarande sker provtagning och träffar med kurator inne på UMAS sjukhusområde medan den som behöver träffa läkare får göra det på Centrum för sexuell hälsas gamla mottagning på Östra Kanalgatan.
– Det är svårt att vi finns på två ställen, säger Leif Persson. Och han tillägger att personalen ändå gör sitt bästa för att hjälpa alla som är oroliga över sin sexuella hälsa och HIV-status.

Bakgrund:
Centrum för Sexuell Hälsa har haft en besvärlig tid. Samtidigt som antalet HIV-smittade ökade bland män som har sex med män i Skåne, minskade möjligheterna i Malmö att enkelt testa sig för HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Region Skåne och sjukhusledningen i Malmö ville spara pengar och delade upp den mottagning som i ett par år funnits i stadens centrum och hänvisade en del av verksamheten till sjukhuset UMAS. Men de lokalerna visade sig inte fungera. Först när stadens mångårige och populäre smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson hotade med att avgå ändrade sig de ansvariga och erbjöd mottagningen lokaler på Claesgatan.

För kontakt med centrum för sexuell hälsa:
Tidsbeställning och reception: 040 – 33 17 47. Kurator med HBT-kompetens. 040 – 33 17 37.