”Göteborg – Bögknackarstaden” är titeln på en rapport som sammanställdes 2005. Det är också en av de mest uppseendeväckande titlarna som våra kommunalpolitiker har fått på sina skrivbord. Det är en rapport som så småningom ledde fram till festivalen HBT-GBG i juni 2007 och en paneldebatt på Stadsteatern där närvarande politiker vid förfrågan enades om att starta ett tvärpolitiskt HBT-nätverk.
”När ett par personer av samma kön kan kyssa varandra en sommarkväll på Götaplatsen eller när en transsexuell göteborgare kan komma ut på sin arbetsplats i Göteborgs hamn om hon vill utan att mötas av fördomar, då börjar vi närma oss målet”, säger det tvärpolitiska HBT-nätverket.
Representerade i nätverket är alla de partier som deltog i debatten i juni 2007, dvs; Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Folkpartiet Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet de Gröna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Kristdemokraterna kan kanske ses som det svarta fåret i den här samlingen. När vi frågar Tomas Martinsson (Mp), stadssekreterare och representant för politikerna i nätverket, om just detta får vi till svar att i Göteborg drivs inte de frågor som med all rätt kan ses som diskriminerande mot HBT-personer. Faktum är att Carina Liljestrand, kristdemokrat och kommunalråd i Göteborg, öppet gått emot partilinjerna när det kommer till homoadopion och samkönade äktenskap.
– Vi vill lägga det vi inte enas om åt sidan och koncentrera oss på det som vi kan göra tillsammans., säger Tomas Martinsson. Finns det en majoritet så kör man!
Hittills verkar det ha fungerat och resultaten är bland annat ett förslag på revision av läroböcker ur ett HBT-perspektiv samt framtidsverkstaden den 24 april. De inbjudna var personer som själva jobbar eller har erfarenhet från HBT-verksamhet i Göteborg och till dem ställde nätverket två frågor; ”Vilka hinder finns idag för att Göteborg inte är en HBT-vänlig stad? Och vilka konkreta åtgärder finns att tillgå?”.
Efter framtidsverkstaden pratade vi med Rolf Tengbratt och Hans Lavemark från Polisens nätverk för Gay/HBT-personal, samt Chatarina Jätmark, projektledare för årets upplaga av HBT-festivalen.
– Jag tycker det här är ett jättebra initiativ och tillfälle att mötas. Det märks att viljan finns från politikernas håll, säger Rolf Tengbratt.
Göteborg har länge haft stämpeln som en HBT-ovänlig stad med mycket våld och många hatbrott. Detta vill man bli kvitt och förslaget om att inrätta en hatbrottsjour kom högt upp på listan under dagens diskussioner. Att sjukvården kan förbättras är det ingen tvekan om, och särskilt transperspektivet i regionen lämnar ett gapande hål menas det. Trygga mötesplatser efterlyses också samt interna utbildningar på arbetsplatser för att få upp medvetandet hos tjänstemän och i samhället i stort.
Under mötet närvarade inte politikerna från nätverket själva. Det var ett aktivt val då man ville undvika allt för mycket ”politikersnack”.
– Det var en stor brist menar Rolf Tengbratt. Nästa steg hoppas jag blir ett samtal med politikerna själva.
Under årets HBT-festival kommer resultaten från framtidsverkstadens diskussioner att presenteras på Stadsteatern och sen återstår för politikerna att sätta ord i handling. Plocka upp diskussionen från träffen och börja bearbeta sina egna partier.
– Även de har en kamp att föra och vi ser positivt på att de är villiga att föra den säger Tengbratt.
Om du som privatperson, föreningsmedlem, medborgare eller människa vill lämna förslag på hur Göteborg blir en mer HBT-vänlig stad kan du maila direkt till nätverket på [email protected].
Uppdaterad 2018-01-10