När RFSL idag samlas till kongress på Norra Bantorget i Stockholm kommer en av förbundets identitetsfrågor att behandlas. Förra året ändrades namnet för organisationen från Riksförbundet för sexuellt likaberättigandet till RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.
För en utomstående kan det verka som en bagatell, men med namnbytet markerade också RFSL att man inte längre vill fokusera på sexualitetsfrågor, utan inrikta sig på rättighetsfrågor.
När motioner om BDSM (Bondage och sadomasochism) togs upp förra året avvisades detta av kongressen eftersom det inte sågs som en tydlig hbt-rättighetsfråga. Detsamma gällde transvestism som handlar om sexualitet och fetischism, inte identitet.
I år tas dessa frågor upp igen där några motioner menar att RFSL skall verka för avskaffande av sjukdomsklassificering av fetischistisk travsestism och BDSM.
Begreppsfrågor kommer även diskuteras på kongressen, där betydelsen och användandet av sexuell läggning liksom queer tas upp. Drogdiskussion liksom en rad internt organisatoriska frågor behandlas.
Förbundsstyrelsen har till kongressen lämnat in en proposition om surrogatmödraskap. Efter en remissomgång och ett förarbete på uppdrag av förra årets kongress, ställer sig nu RFSL bakom att surrogatmödraskap skall tillåtas i Sverige. RFSL menar att en surrogatmamma skall kunna ångra sig medan de som velat bli föräldrar med hjälp av en surrgomatmamma inte skall ha den möjligheten. RFSL ställer sig också bakom att skyldighet om att informera barnet om dess ursprung skall gälla.

RFSL hade under 2007 en stark ekonomi och omsatte 23,8 miljoner kronor varav drygt 20 miljoner utgörs av bidrag. Medlemsintäkterna ger endast 526 140 kronor och förbundet fortsätter att tappa medlemmar. Sista december 2006 var 4 531 personer medlemmar i RFSL, Samma tid 2007 var medlemsantalet 4390. Av dessa är 62% män och 36% kvinnor. 2% har valt att inte identifiera sig som man eller kvinna. I verksamhetsplanen för det kommande året står förbundet fast vid sitt mål sedan medlemskampanjen 2005 att nå upp till 10 000 medlemmar.

En fråga som kan antas bränna till rejält i år är hanteringen av tidningen Kom Ut. Förbundsstyrelsen har skurit ned det ekonomiska bidraget till tidningen som därmed kommer att minska utgivningstakten.
Via ett mail till lokalavdelningarna gick nyligen före detta chefredaktören Karin Oscarsson till hårt angrepp på förbundsstyrelsen. De utsänds protestmailet från den före detta anställde chefredaktören har fått många inom organisationen att höja på ögonbrynen.
Karin Oscarsson ifrågasätter förbundsledningens beslut att skära ner såväl papperstidningens ekonomi som resurserna till nyhetsbevakningen på webben. Oscarsson menar att det med tanke på att RFSL fått 6 miljoner i statligt organisationsstöd sedan 2005 är konstigt att man inte har råd att driva Kom Ut och nyhetsbevakning på nätet. Ett resultat av nedskärningen av nyhetsmedia, menar hon, kommer försvåra debatten inom RFSL.
Dessutom ställer Oscarsson i mailet de nära 1 miljon kronor som går till löner och ersättningar till förbundsstyrelsen mot att man valt att skära ned på sin egen media. Ett argument som inte brukar tas emot allt för positivt av förtroendevalda.
Valberedningen föreslår att Sören Juvas fortsätter som ordförande och Ulrika Westerlund som vice ordförande.

På kongressen deltar ca 120 ombud och totalt kommer 250 personer att vara med under helgen. Det sociala programmet inleds under fredagskvällen på RFSL-Huset med ett mingel och på lördagskvällen hålls kongressfest på Clarion Sign. Alla medlemmar i RFSL har närvaro och yttranderätt på kongressen.