Sedan 1997 har Day of Silence arrangerats i USA för att uppmärksamma ungdomar som tvingas dölja sin sexuella identitet eller könsidentitet. Nu kommer arrangemanget även till Sverige.
RFSL Ungdom håller en manifestation på Odenplan på fredagskvällen.
– Tystnadsdagen har kommit till genom ett initiativ bland ungdomar som vägrar dölja vem de är, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König. Över hela världen säger ungdomar ifrån, och visar stöd för varandra, under en och samma dag.
Manifestationen genomförs genom att RFSL ungdomarna tejpar sina munnar.
– Att tvingas till tystnad leder till självförnekande och självförakt. Man behöver kunna vara öppen med sin sexualitet och könsidentitet för att få en positiv självbild, men många vågar inte vara öppna av rädsla för mobbing, våld eller att bli utslängd hemifrån. Imorgon manifesterar vi för dem, avslutar Felix König.

I USA tillägnas i år Day of Silence Lawrence King som mördades brutalt i februari i år av en skolkamrat efter att han bett om en date med honom på Alla Hjärtans Dag.
Den 17 maj kommer nästa internationella mainfestation kring HBT-personers livsvillkor. Då hålls IDAHO-dagen, International Day Against Homophobia.