Simon Lindberg fick idag sitt straff fastställt av hovrätten. Simon, som
2006 var ledare för Nationalsocialistisk front i Skåne, stormade tillsammans
med ytterligare några vänner RFSL-lokalen i Kristianstad den kväll då gästerna tittade på Eurovisionsfestivalen. Det var Simons idé att gå till ”bögstället” där en av
hans vänner gick bärsärk med kniv. Nationalsocialisterna skrek ”vi ska döda
er, bögjävlar
” men lyckligtvis var det var det ingen som skadades allvarligt.

Simon Lindberg dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för medhjälp
till misshandel, olaga hot och skadegörelse. Hovrätten fastställde idag den domen
och Lindberg dömdes också att tillsammans med sin knivbärande kompis betala
skadestånd till fem personer på sammanlagt 72 000 kronor.

Tomas, som är RFSL-funktionär och är den som såg mest av alla, säger till
QX:
– Jag är glad för att han blev straffad men det borde inte vara för medhjälp. Jag mår bättre och det är naturligtvis bra att han inte blev friad i alla fall. Jag ser mig fortfarande runt omkring när jag är ute ensam men jag har börjat jobba igen. Jag tycker dock att han borde fått ett högre straff eftersom det kommit fram till att han beger sig till RFSL för att orsaka skada. Det borde inte spela någon roll om det är för medhjälp eller inte, säger Tomas.

En annan kille som var med om anfallet heter Mikael men han gav sig inte till känna för polisen. Han är nu lättad över att de har blivit fällda utan hans medverkan.
– Det är otroligt skönt att hovrätten har fastslagit domen. På så sätt kan jag lägga detta bakom mig. Nu hoppas jag på att Simon inser att det han gjorde var fel och inte försöker överklaga till högsta domstolen. Om han skulle överklaga så får vi som var på föreningen den kvällen och som inte än har vittnat, träda fram och göra detta. Jag kan bara prata för mig själv men jag kommer att göra allt för att jag skall finnas på plats om detta skulle komma upp i högsta domstolen, berättar Mikael för QX.