Hur går ett sånt här snabbtest till rent praktiskt?
– Man får träffa en sjuksköterska som berättar om hur testet går till, sedan tas ett blodprov. Under tiden som det analyseras har sedan man en kvarts samtal om riskbeteende, kondomer och sådant. Sedan tittar man på provet gemensamt. De flesta som kommer hit och testar sig är ju hiv-negativa, men skulle man visa sig vara hiv-positiv så pratar man om det, och så får man en tid nästa dag för samtal med en kurator.
Vad innebär det här testet för att förhindra hivspridningen?
– Fler smittas idag än på 20 år, och det är viktigt att vi tar nya grepp eftersom attityden till hiv har förändrats. Bromsmedicinerna har gjort att folk ser hiv som något kroniskt och inte dödligt. Från vårt perspektiv så spar vi ett besök och det gör att vi kan lägga resurserna på andra saker, som exempelvis uppsökande verksamhet. Man kan göra precis som med blodbussar, ha hivtestbussar som man kan ställa upp där folk är. I Kungsträdgården, på festivaler eller kanske under Pride.
Finns det någon tanke att uppsöka videoklubbar eller raggparker?
– Vi tar ett steg i taget. Vi har inte några sådana planer, men varför inte?
Vad har ni fått för respons så här långt på snabbtestet?
– Dom som fått göra det tycker att det har varit bra. Sedan har vi fått mycket publicicet kring snabbtestet och det är bra sätt att få fler att gå och ta prov.
Det nya snabbtestet går än så länge bara att göra på måndagar 16.00 – 19.00, men om behovet finns kommer möjligheterna att utökas.
Information om öppettider mm finns på
www.sodersjukhuset.se/venhalsan
Uppdaterad 2020-09-04