– Ytterst är det sjukhuschefen på UMAS som bär ansvaret för att vår verksamhet saboterats under en tid då vi hade behövt ytterligare stöd och resurser eftersom antalet smittade ökar, säger Leif Persson, kurator och utvecklingsansvarig vid Centrum för sexuell hälsa,.

Tanken med Centrum för sexuell hälsa var vid starten 2005 att man enkelt skulle kunna testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar mitt i Malmö. Mottagningen var öppen för alla, men all personal skulle ha kunskaper om män som har sex med män och kvinnor som har sex med kvinnor. Allt för att ge besökarna ett gott bemötande.

Verksamheten har fungerat bra, förra året hade man tusen besök i månaden, men hotades redan förra året av sparkrav. Den första tidens projektpengar tog slut och lokalen på stan ansågs kosta för mycket. Länge stoppades ändå en tänkt flytt in på universitetsjukhuset UMAS område av protester. Men i vår blev den av, nästan över en natt.

Det är en kaotisk bild Leif Persson vid Centrum för sexuell hälsa ger av händelserna. Först skulle den samlade verksamheten avvecklas och personalen splittras upp på olika kliniker. Efter protester erbjöds männens mottagning ersättningslokaler inne på sjukhusområdet, men dessa passade inte. Och medan kvinnornas mottagning blev kvar i centrum tillsammans med en mödravårdscentral flyttades killmottagningen hals över huvud till sjukhuset. Men den lokal som kan passa där kräver stora ombyggnader. Därför gick flytten till lokaler där mottagningen inte får plats. Och i veckor därefter fungerade inte telefonerna så att tidsbokning har knappt kunnat göras.

– Vi har varit extremt svårtillgängliga, och det har inte gått att sköta verksamheten tillfredställande, säger Leif Persson. Han tillägger att problemen för Centrum för sexuell hälsa antagligen ökat antalet oupptäckta smittade i HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Mitt i karusellen avgick dessutom Malmös mångårige smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson i protest mot missförhållandena.

– Men då blev det fart på Region Skånes fastighetsansvarige, och det sägs att vi nu har tjugo möjliga lokaler att titta på, berättar Leif Persson. Han och killarnas mottagning har alltså en ny flytt att se fram emot, denna gång till ytterligare en tillfällig lokal utanför sjukhuset.

– Och sparkravet finns ju kvar, men vi får väl se. Det kan bli för dyrt att renovera de lokaler vi fick inne på UMAS, så vi kanske blir kvar ute på stan… Fast jag hoppas det löser sig nu, avslutar Leif Persson.

Det är just nu även oklart om smittskyddsläkaren fortsätter att jobba om problemen löser sig.