Ronny släpper ny enkät om sexvanor bland män som har sex med män

För drygt en månad sedan presenterades statistik som visar att ökningen av hiv är som störst just bland homo- och bisexuella män. Utländska studier visar att oskyddade samlag ökar bland homo- och bisexuella män. För två år sedan genomfördes MSM-enkäten 2006 vars syfte är att öka kunskapen om sexuella handlingar, testningsvanor samt kunskaper om/attityder till hiv och andra könssjukdomar bland män som har sex med män. I slutet av mars genomförs en uppföljande enkät – MSM-enkäten 2008. MSM-enkäterna genomförs av Malmö högskola på uppdrag av Socialstyrelsen. Arbetsgruppen bakom enkäten består av forskare som har en förankring i homosamhället.
– Ofta framhålls arbetet med unga som speciellt viktigt, säger Ronny Tikkanen forskare vid Malmö högskola. Visst är de en viktig grupp, men det är viktigt att vi uppmärksammar 30 till 50 åriga män i de behov som de har. Det är här vi finner de flesta nya smittade med hiv.
En annan grupp som har särskilda hivpreventiva behov är de män som har ett mer äventyrligt förhållande till sin sexualitet, berättar Niklas Eriksson som forskar kring sexuell äventyrlighet:
– Det är män som i större utsträckning har en bredare och ibland en mer riskfylld sexuell repertoar än de flesta andra. Dessa män har rätt till hivpreventiva insatser som stödjer en utveckling av en säkrare sexualitet utan att man ger avkall på äventyrligheten.
Det finns flera viktiga behov som måste mötas med preventiva insatser. Såväl hivpositiva som de som uppfattar sig som hivnegativa efterlyser stöd i att bättre kommunicera kring hivstatus med sina partner. Andra uttalade behov är fördjupad kunskap om hiv och andra sexuellt överförda infektioner samt om relationer.
– Det finns ett behov av specialinriktade insatser, menar Niklas Eriksson. Tillgång till kondomer och glidmedel är tjugofem år in i epidemin inte självklar ens i videoklubbar.
Det finns stora skillnader i bemötande mellan olika mottagningar inom sjukvården. Om man vänder sig till en vårdcentral eller allmänt sjukhus är det relativt ovanligt att man erbjuds rådgivning eller andra insatser utöver själva hivtestet
– Undantag från den bilden är mottagningar som speciellt riktar sig till homosexuella män. Men dessa finns endast i storstäderna och når på så sätt inte alla homo- och bisexuella män Detta är allvarligt eftersom hivtestet i sig inte förebygger hiv – ett hivtest blir en bra preventiv insats om det kombineras med samtal om hälsa och sexuella risker, säger Ronny Tikkanen.

I slutet av mars genomförs MSM-enkäten 2008. Alla män som är medlemmar i Qruiser kommer att se annonser på sin Qruiser-sida. Utnyttja möjligheten att påverka den framtida hivpreventionen genom att svara på enkäten.

Vill du läsa rapporten från MSM-enkäten 2006 finner du den på RFSL:s hälsosajt