Carlos lär ut HBT-kompetens till SFI-lärare
Carlos Díaz, du höll i utbildningen. Hur tog den här idén fart?
– Idén har sin grund i andra föreläsningar vi har hållit i skolor, till exempel i Malmö. Då har det varit så att lärare i SFI har efterfrågat de här kunskaperna, och vi började jobba på ett koncept för SFI. Vi ansökte om medel från Europeiska Flyktingfonden, som nu är med och medfinansierar projektet.
Vad har varit svårt med projektet?
– Att få människor att beställa det. Frågan är väldigt personbunden, vissa människor förstår från början medan andra undrar vad en HBT-föreläsning ska vara bra för. ”Varför behöver jag veta det? I skolan pratar vi inte om sexualitet, vad spelar det för roll vad folk gör i sängen?” De tror på något sätt att vi ska komma och prata om sextekniker…
Med som åhörare på föreläsningen fanns SFI-läraren Sharmin.
Vad tycker du att du har fått ut av den här temadagen?
– Jag har fått nya tankar, börjat tänka på hur man ska jobba med de här frågorna. Det blir lätt så negativa diskussioner i klassrummet om homosexualitet kommer på tal och det tycker jag och många andra lärare är jättejobbigt. Efter det här seminariet har jag både fått nya tankar och nya verktyg, till exempel tänker jag nu att det kan vara bra att visa tydligare vilken inställning man själv och skolan har och förhindra negativa åsikter att diktera agendan.
Hur uppfattade du utbildningen?
– Carlos var jätteduktig på att förklara så att man hängde med. Det blev till exempel väldigt tydligt det där med vilka normer vi har och vad det innebär att bryta mot dessa normer. Det satte igång många tankar. Man tänker oftast inte på sånt annars.
Behövs den här typen av föreläsningar på SFI?
– Verkligen! Och inte bara på SFI, utan i skolan i stort, för alla åldrar och i alla ämnen!
Uppdaterad 2016-11-15