I regeringsprogrammet för den nya regering som tillträdde förra våren fanns frågan om rätt för personer i registrerade partnerskap att få adoptera sin partners barn. Det verkar som regeringen tänkt hålla ord, för nu har justitieministeriet i Finland tillsatt en arbetsgrupp som ska bereda ett förslag om detta.
I och med närstående adoptionen skulle barnet betraktas som parets gemensamma barn. Syftet med reformen är att förbättra den rättsliga ställningen för barn som lever i familjer med registrerade par. I praktiken innebär det att den andra, icke-biologiska föräldern i ett registrerat partnerskap får rätt att adoptera sin partners barn, uppger justitieministeriet i ett pressmeddelande.
– För närvarande har ett barn i en så kallad regnbågsfamilj inte rätt till underhåll av sin sociala förälder och ärver inte denna. Om familjen splittras har barnet och den sociala föräldern heller ingen laglig rätt till umgänge med varandra.
Skillnaden mellan gemensam vårdnad och adoption är, förutom att man inte kan ärva en så kallad vårdnadsförälder och att vårdnadsförhållandet upphör när barnet fyller 18 år eller vid en eventuell skilsmässa.
Det är redan i dag möjligt för homosexuella par att få gemensam vårdnad om de barn som bor i samma familj, men det finns också exempel på att tingsrätten gett avslag på ansökan om gemensam vårdnad.
Klart i maj
I regeringsprogrammet står också att barnets båda biologiska föräldrar ska beaktas och att adoption inte kan ske om den ena parten motsätter sig det, såvida inte barnet och den andra biologiska föräldern inte längre har någon relation.
Arbetsgruppen ska vara klar med sitt förslag i slutet av maj. När lagförslaget så småningom utformats måste det först godkännas av riksdagen innan det kan träda i kraft. Men det borde inte bli någon röstningsrysare, eftersom en majoritet av riksdagsledamöterna enligt tidigare valtest stödjer närstående adoption för samkönade par.
Gruppen leds av lagstiftningsrådet Tuomo Antila från justitieministeriet. Medlemmar är juristen Outi Luoma-Aho från social- och hälsovårdsministeriet och tillförordnade generalsekreteraren Johanna Pakkanen från föreningen för Sexuellt likaberättigande, Seta rf, Finlands motsvarighet till RFSL.
Uppdaterad 2017-11-04