När 17-årige Pontus var på väg mot derbymatchen på Tele2 Arena mellan Djurgården och Hammarby satt han och lyssnade på musik. Plötsligt blev det konstig stämning i vagnen och alla tittade på Pontus. Killen bredvid honom rörde hans regnbågspin, och när Pontus tog av sig lurarna frågade mannen om han var bög eftersom han bar en regnbågs-pin. När Pontus sa ja började killen och hans kompis säga saker som: ”Ni ska avrättas”‚ ”Ni borde bli lobotomerade hela bunten” och ”Ni har inget på någon fotbollsmatch att göra”.
Folk runt omkring skrattade och männen puttade på Pontus, hällde öl och rapade honom i ansiktet.
– Jag var chockad och kände mig så jävla förnedrad och kränkt. Jag har varit med om många homofobiska incidenter förr, men denna händelsen tog priset, säger Pontus till QX.
Det vara bara fotbollssupportrar i vagnen och alla bara skrattade, ingen gjorde något för att stoppa påhoppet.
– Jag var så chockad att jag bara stammade fram orden. Jag var livrädd. Jag kan inte säga att jag var rädd för att dö, men lite den känslan fick jag. Jag blev så skakis och chockad, ledsen och otroligt frustrerad!

Pontus vågade inte hoppa av på stationen han tänkt för där gick männen av, så han fortsatte till stationen efter och var riktigt omskakad. Men han bestämde sig ändå för att möta upp sin kompis och gå på matchen.
– Jag tänker aldrig någonsin låta homofober vinna. Aldrig någonsin. De ska inte få förstöra något jag tycker är kul.

Så du tänker inte sluta gå på fotboll?
– Nej, verkligen inte! Tvärtom! Jag SKA gå på fotboll. Jag ska fortsätta och jag kan lova dig och alla som kommer läsa detta att nästa gång ska jag ha med mig en enorm regnbågsflagga!

Pontus tycker däremot att machokulturen som finns inom fotbollskulturen är ett stort problem. Han tror därför att det är viktigt att historier som denna kommer upp till ytan och uppmärksammas.
– Att bara börja prata om machokulturen är en enormt bra början. Jag tror att vissa människor är så vana vid den kulturen att de till slut inte reflekterar kring att de bidrar till den, eller att den överhuvudtaget finns. Och så borde fotbollssupporter-klubbarna utesluta medlemmar som håller på på detta viset!

Hur mår du nu?
– Jag mår bättre nu, men är chockad över att händelsen ens ägde rum. Detta visar verkligen att kampen mot ett heteronormativt samhälle måste fortsätta!

Pontus eget Facebook-inlägg om det han varit med om har redan delats av över 600 personer och fått över 3000 reaktioner.