Kristdemokraterna Alvestas ordförande Kauko Antbacke skapade stora rubriker när han i samband med Växjö Pride gick till hårt angrepp på Pride-rörelsen. Han valde då att via Kristdemokraterna bland annat jämföra regnbågsflaggan med såväl Saudiarabiens som IS-flaggan eftersom ”Pride tillhör inte vår kultur”.
Hans attacker på Pride, regnbågsflaggan och hbtq-personer gick så långt att han avsattes som ordförande. Även om Antbacke tog politisk time out, så fortsatte hans attacker via Facebook och media.
I onsdags tog Kronobergs-distriktet beslutet att utesluta honom från partiet med omedelbar verkan.
Ett beslut som välkomnas av Öppna Kristdemokraters Maria Hansson Nielsen.
– Helt nyligen skrev Antbacke ett homofobiskt inlägg i sin Facebook. När han blev intervjuad av Smålandsposten framförde han åsikter som att man inte födds homosexuell, ej heller som transsexuell. Enligt Antbacke blev man påverkat bland annat av samhället, skolan och sociala medier.
– Som talesperson för Öppna Kristdemokrater är jag nöjd med distriktsstyrelsens beslut. Med tanke på Antbackes negativa människosyn, som strider mot KD:s värdesyn, finns det inget annat att göra, än att utesluta Antbacke.
– Det finns olika synsätt i hbtq-frågor inom Kristdemokraterna. Hur högt i taket menar ni att det kan vara kring synen på homo, bi och transpersoner?
– När jag förde diskussionen för att KD skulle inse att tvångssterilisering av transpersoner strider mot mänskliga rättigheter, fanns det ingen partipiska. Jag fick föra debatten, både internt och externt, svarar hon.
– Öppna Kristdemokrater, uppskattar det höga taket. Dock innebär det inte att man får kränka någon, på det sätt som Antbacke gjort. Att i debatten framföra, att man har svårt att se att transsexualism är medfött, är en sak. Men att tvärsäkert framföra åsikter som att det inte finns någon som fötts i fel kön och samtidigt säga att de som tror de är ett annat kön blivit påverkat av andra, då går man över gränsen. Allas okränkbara värde är en viktig del av KDs värdesyn. Det innebär att kränkande uttalanden om HBTQ-personer inte kan accepteras. Att Antbacke nu skall uteslutas, är ett klart bevis för att kränkande uttalanden inte får plats under det höga taket.
Den 23 september tas det slutgiltiga beslutet om Antbackes uteslutning av Partistyrelsen.

På sin Facebook-sida skriver Kauko Antbacke utöver personliga inlägg en rad poster som handlar om invandring, föraktfulla utfall mot muslimer och hbtq-personer, inte sällan som del av hans kritik mot Svenska kyrkan.
Den 7 augusti är det den lutherska biskopen i Stockholm, Eva Brunne som får sig en skopa. Brunne kallas ”så kallad” biskop och ilskan kommer som reaktion på en diskussion om att öppna Sjömanskyrkan i Stockholm även för troende muslimer. Men snabbt övergår posten till hbtq-frågor: ”Vi föds helt nollställda (bortsett från det genetiska arvet) men under livets gång fylls människans ryggsäck av intryck och föreställningar utifrån. Mycket av det kommer från våra skolor vilka öppnat dörrarna på vid gavel till RFSL-propagandister vilka stjäl barnens identitet. Nu 30 år senare ser vi frukterna av deras draksådd i barnasinnen i form av långa köer till utredningar och könsbytesoperationer. En flicka vill vara en pojke-en pojke vill vara en flicka.
RFSL – agitation anses inte som hjärntvätt … men Gideoniternas besök anses som detta… tänker på Romarrikets fall!”
(Giedonoter är en internationell missionskyrka som bland annat lägger ut Nya testamentet på hotell).