Igår fick hbtq-flyktingen Andrew besök från polisen på förvaret i Märsta där han väntat på utvisning sedan Prideparaden i Stockholm.
– Vi har en resa till dig, vi ska skicka dig till Afrika, berättade polisen för en skräckslagen Andrew som har arresteringsorder på sig i Liberia för sin sexuella läggning.
Men när planet lyfte i morse var Andrews flygstol tom.
– Jag ger aldrig upp ett ärende innan de sitter på flygplanet. Det som gjorde att det blev en ändring var att vi fått kännedom att ärendet om Andrew har spridit sig i internationella medier. Andrew har blivit omskriven i Liberia så hans läggning är välkänd där. Vi hade en lång lista artiklar som vi översände, säger Petersson.
Även FN:s flyktingorgan UNHCR och dess kontor i Stockholm reagerade och inkom med en inlaga i Andrews ärende.
– Strax före midnatt skickade jag in en ansökan till Migrationsverkets jour, sen kom det ganska snabbt ett beslut om inhibition vilket betyder att untvisningsbeslutet inte gäller för tillfället. Praktiskt betyder det att man kommer att titta på hans ärende igen och under den tiden så får han stanna. Ursprungsbeslutet att han har fått avslag gäller fortfarande men nu tittar man på om det bör ändras.
Det var Stig-Åke Petersson som i natt meddelande Andrew om att han kunde pusta ut för tillfället.
– Han blev naturligtvis jätteglad. Jag har inte pratat med honom sen i natt. Jag misstänker att han behöver sova ut, han har ju haft den jobbigaste dagen i sitt liv igår.
Att Andrew tillfälligt får stanna är goda nyheter, men många går inte samma väg tillmötes. Migrationsverkets avslagsmotiveringar där de hänvisar till att hbtq-flyktingen inte kunnat utveckla och berätta om sina inre tankar när de kommit till insikt om sin sexuella läggning är idag vanligt förekommande.
– RFSL har kontinuerligt jobbat med att ha en dialog med Migrationsverket om problemet men det sker ingen ändring. De lyssnar och säger att de förstår men sen händer samma sak igen. Vi kräver att lagstiftningen förtydligas. Man måste göra en utvärdering om hur utlämningslagen tillämpas, och det är politikernas ansvar.
Petersson berättar att de har kontakt med ett flertal olika riksdagsledamöter.
– Nästan varje år har det funnits förslag i riksdagen men de hänvisar bara till att Migrationsverket utbildar sin egen personal i frågorna och därför behövs det inte några ytterligare åtgärder.
– Det är därför som problemet kvarstår, det är ingen som tar ett rejält ansvar. Men det är politikerna som har bollen i det här läget. Om inte Migrationsverket lever upp till förväntningarna så är det politiker som har det yttersta ansvaret, säger Petersson.
Uppdaterad 2018-10-03