Sankari flydde till Istanbul för ett år sen där han bodde med de fyra vännerna som identifierat kroppen. Lördagen den 23 juli lämnade han hemmet och sa till sina rumskompisar att han skulle gå ut i tjugo minuter, det var den sista gången de såg honom vid liv. Vännerna blev snabbt oroliga och kontaktade Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) som hänvisade dem till polisen, rapporterar Pink News.

I söndags kontaktade den lokala polisen vännerna och bad dem komma in till stationen för att identifiera en kropp som hittats i Yenikapi hamnen i Istanbul.
– De hade knivhuggit honom så våldsamt att två knivar gått sönder i honom och halshuggit honom. Hans kropp gick inte att känna igen, vi fick identifiera honom genom hans byxor, säger hans vänner till KaosGL.org.

Vännerna, som också är homosexuella vittnar om ett allvarligt hot mot hbtq-flyktingar i Turkiet.
– Jag är rädd och det känns som att alla stirrar på mig på gatan. Jag själv har blivit kidnappad två gånger förut. Det spelar inte någon roll om du är från Turkiet eller från Syrien, om du är homosexuell här så är du en måltavla. Jag har inte något id, vem kommer att skydda mig? Vems tur är det nästa gång? säger en av vännerna.

Till KaosGL.org berättar de fyra vännerna att Sankari också blivit våldtagen och misshandlad för fem månader sen.
– Då tog de honom till en skog där de slog och våldtog honom. Vi kontakta polisen men ingenting hände.