Stor ohälsa bland unga bikvinnor
Biqupan är nätverket för alla bisexuella, queera och pansexuella. Det startade förra året med en fika under pride.
– Det var så fullt under det enda samtalet som handlade om bisexuella på pride house förra året att vi inte kom in. Vi gick istället och fikade, säger Max Gustavsson, som är både bi- och transperson och en av dem som startade nätverket.
Under året har det varit fikaträffar och teoricirklar och nu under pride satsar nätverket stort med flera programpunkter på pride house och flera sociala evenemang i Stockholm. Bland annat blir det i dag ett panelsamtal som går under rubriken ”var tog b:et i hbtq-vägen” i Kulturhuset och en grillkväll.
– Det är dags att bipersoner får ta plats och det är viktigt att vi tvättar bort de fördomar som finns om oss. Till exempel att vi har en omåttlig sexlust och har en i varje hand.
Max menar också att bisexuella har låg status inom communityt och ofta blir bortvalda.
– När jag på en dejtingsida skrev att jag är bi fick jag inga svar från flator, när jag sedan ändrade till att jag är flata fick jag flera svar.
Enligt Folkhälsomyndighetens rapport där man jämfört homo-, bi- och heterosexuella är unga bisexuella kvinnor de som uppvisar störst ohälsa, upplever mest våld och har mest självdestruktiva beteenden, såsom självmordstankar och självmordsförsök.
– Det är verkligen dags att bisexuella får synas.
Uppdaterad 2024-04-15