De fyra initiativtagarna för CA:s hbtq-grupp i Stockholm kan få vem som helst att skrota eventuella fördomar om hur en missbrukare är. De ser ut som vilket HBTQ-gäng som helst och skrattet är aldrig långt borta.
– När jag gick till CA första gången trodde jag att det bara skulle vara ex kriminella hårdingar på mötet. Många har nog en föreställning av vilken typ av människor som är narkomaner eller alkoholister. Igenkänningsfaktorn är väldigt viktig för nykomlingar och då är det skönt att veta att det finns en HBTQ-grupp, säger Erik som är den yngsta av initiativtagarna.

Hbtq-personer har större risk att hamna i ett missbruk än heterosexuella, och det finns många teorier om varför.
– Det finns tre delar som gör att man lättare blir missbrukare. Den ärftliga faktorn, socialt utsatta grupper har större risk att missbruka, och så är det tillgänglighet. De enda ställen vi bögar, flator och transpersoner har möjlighet att träffas är på klubbar, barer eller Pridefestivaler och i de miljöerna finns det alkohol och droger, säger Pär som själv kom i kontakt med droger genom andra bögar.

Även om alla fyra är överens om att det är lika mycket kärlek och gemenskap på alla möten så är det ändå tydligt att hbtq-gruppen är extra speciell för dem.
– Som transperson var det väldigt känsligt att komma hit. Första gången gick jag på ett vanligt CA möte, då ljög jag och använde mitt gamla killnamn fastän jag hade bytt. Det handlade om en rädsla för hur jag skulle bli mottagen, säger Robin som har ett femtonårigt narkotikamissbruk i ryggen.

– Att komma ut som alkoholist och gay var jättesvårt. På mitt första möte var jag nervös och rädd. Men ju mer jag var här kände jag att jag kunde prata öppet om mig själv och min man på ett sätt jag inte kunde på andra möten, jag vågade vara ärlig om mitt liv, säger Martin som blev rekommenderad gruppen av sin alkoholterapeut.

Clean Sober and Proud konventet hålls Pridetorsdagen den 28 juli klockan 17.00 på Sankt Paulsgatan 39 A. Det är öppet för alla som tror att de kan ha problem med missbruk av någon substans men också för anhöriga.
-Hit är alla välkomna att komma och vara ärliga och öppna. Det kommer att vara kaffe och fika till en billig peng, tre talare och delningar.

Personerna i artikeln heter egentligen något annat.