Projektet som sätter färg på Falun började 2010 men i år är det första gången som regnbågsfärgerna används.
– Vi hade olika workshops där ungdomarna fick diskutera vad de själva tyckte var viktig i en stad. De kom fram till att alla ska känna sig välkomna oavsett kön, bakgrund eller sexuell läggning. Därför blev det Pridefärgerna, säger Thåli.

Hittills har reaktionerna på plats varit bra med många nyfikna som kommit förbi och fotat.
– Det har varit en jättepositiv respons, folk tycker verkligen att det lyfter platsen mot hur det har sett ut tidigare.

QX har tidigare rapporterat om ett liknande projekt i Rissne där sommarlovslediga ungdomar fick i uppdrag att måla om bänkar, varav en målades i Pridefärgerna. Pridebänken skapade stora rabalder och vandaliserades så allvarligt att den tvingades tas bort.
– Vi är inte oroade över att samma sak ska hända här. Men vi hoppas såklart att hbtq-frågan lyfts. Det är någon enstaka person som inte har uppskattat det vi gör men det är försvinnande få, säger Thåli.

De åtta ungdomarna som fått det prestigefyllda sommaruppdraget har alla ett konstintresse och valdes genom en uttagning, men projektet har ett större syfta än konst.
– Gränsöverskridande projekt av det här slaget, när ungdomar från olika bakgrunder tillsammans går in i kreativa processer skapar interaktion, delaktighet och kanske framför allt en känsla av tillhörighet, säger Lasse Westin som är Falu kommuns representant i Falun Walk of Art.