Majed Safaee har startat ett falskt Qruiserkonto där han har uppgivit en falsk ålder. Han påstår sig ha chattat med Per Wahlberg, som är landstingets oppositionsråd i Västernorrland, på dejtingsajten. Därefter har Majed Safaee anonymt skickat chattkonversationen till medier och Wahlbergs partikamrater. Detta polisanmälde Wahlberg och sedan tidigare har han även anmält att han utsatts för dataintrång och att någon därefter använt sig av hans Qruiserkonto.
Safaee blev misstänkt och han har nu erkänt och skrivit på ett strafföreläggande. Däremot nekar Safaee till att han hackat Wahlbergs konto. Kommunstrategen kommer att få betala 15000 kronor i böter och 5000 kronor i skadestånd till Wahlberg.
– Jag är glad att få ett avslut, det har varit en alldeles gräslig period för mig, säger Per Wahlberg.
Majed Safaee menar att anledningen till att han startade ett falskt Qruiserkonto och spred chatthistoriken vidare är att han trodde Per Wahlberg gjorde något som var olagligt.
– Jag hade fått uppgifter som jag ville kontrollera.
Varför polisanmälde du inte i så fall då?
– Det är lätt att vara efterklok. Mitt misstag var att jag försökte bevisa och göra något utan att betala ett personligt pris för det. Jag ville vara anonym och då är kanske inte polisen det första valet.
Var poängen att misskreditera Per Wahlberg som politiker?
– Det här har absolut ingenting med politiken att göra. Jag ångrar inte att jag agerade, även om jag skulle ha agerat på ett lite annorlunda sätt i dag. Anledningen till att jag erkänner är att jag i polisförhör fick veta att chatthistoriken visade sig inte vara olaglig.
Majed Safaee har tagit semester från sitt arbete och kommer att ha samtal med sin arbetsgivare. Det är oklart om han får jobba kvar.
– Det vet jag inte i nuläget, men det finns viktigare saker än jobbet, säger han.
Majed Safaee och Per Wahlberg (M) känner till varandra sedan tidigare och har varit partikamrater i Moderaterna, men båda menar att de inte har haft någon djupare kontakt.
– Jag vet inte vilket motiv Majed Safaee har haft och jag vill inte gå in på några detaljer i ärendet, eftersom jag inte vill sprida förtalet, säger Wahlberg.
Handlar det om utpressning?
– Jag har inte upplevt det så. Jag har uppfattat det som politiskt, säger han.
Hur går du vidare?
– Jag kommer vara mycket noggrannare med min it-säkerhet och jag ska försöka komma vidare i vardagen. Tyvärr finns det bara förlorare här.


Läs även: Homosexuell politiker polisanmäler förtal