Flera länder upprörda efter förbud mot vissa hbtq-organisationer att delta i FNs konferens om hiv och aids i juni. Kravet om att blockera grupperna ställdes i ett brev från Egypten undertecknat Ryssland och 51 länder från Organization of Islamic Cooperation, som skickades till samtliga 193 medlemmar i FNs generalförsamling.

RFSU och Hiv-Sverige har tillsammans med flera internationella organisationer skrivit under ett protestbrev där de uttrycker sin upprördhet över att de 11 organisationerna uteslutits.

Andreas Berglöf från RFSU har deltagit i flera av FNs hiv och aids möten förut och känner igen problemet.

– Jag deltog i FNs hiv- och aids konferens i New York 2001, även då var det nyckelpopulationer som inte blev inkluderade i slutdokumenten just för att det är olagligt i många länder.

I brevet uttrycker organisationerna att det här är ett oacceptabelt beteende och uppmanar alla FNs länder att göra allt de kan för att se till att beslutet upphävs.

– Det är bedrövligt att nyckelpopulationer i den här frågan utesluts. Hbtq-personer är kraftigt diskriminerade och olagliga i många länder, därför blir det såhär. Att inte involvera hbtq-organisationer gör inte arbetet med att minska spridningen lättare. Det här är redan marginaliserade grupper och därför är det viktigt att omvärlden visar sitt stöd, säger Berglöf.