Varför har det blivit såhär?
– Av främst två anledningar, en glädjande och en tråkig. Det glädjande är att det är många andra länder som gör ett bra jobb, och tillgodoser HBTQ personers rättigheter och därför har konkurrensen blivit hårdare.
Den tråkiga är att vi har mycket kvar att göra i Sverige, därför är det ett oerhört viktigt arbete vi har framför oss. Sverige får inte slå sig till ro med en självgodhet om att vi har bra rättigheter för HBTQ personer. Istället måste vi öka takten och göra ännu mer och inte minst när det gäller transpersoner och deras rättigheter där vi har en bit kvar att gå.

Hur kommer det sig att vi har rasat ner sex placeringar när vi har en uttalat hbtq-vänlig regering?
– ILGA är värt sin vikt i guld och jag välkomnar det arbetet som de gör. Vi är en regering med hög ambition som redan nu efter bara ett år med egen budget har tagit stora steg. Som första regering i världen har vi meddelat att transpersoner som tvingats sterilisera sig kan ansöka om ersättning, vilket såklart inte gör övergreppen ogjorda, men det är en viktig signal. Men även att ensamstående kvinnor nu har rätt till insemination vilket också har varit en viktig fråga för HBTQ-rörelsen.

Vad ska ni göra för att få en bättre plats nästa år?
– Vi måste fortsätta arbetet. De ambitioner som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har måste komma igenom riksdagen. Det vi också gör är att vi har tillsatt en utredning om hur vi ska anpassa föräldraförsäkringen för att passa flera olika familjekonstellationer.
– Jag hoppas att den här rankningen från ILGA kommer att fungera som en eld för fortsatt arbete, som jag också hoppas kommer kunna få vår riksdag att komma med på tåget med tuffa förändringsförslag.

Läs även: Sverige rasar i Regnbågsindex