Som om inte kallduscharna var nog för den hårt prövade svenska regeringen så kom även domen från den Europeiska hbtq-rörelsen idag.
Från förra årets sjätte plats i listan av mest LGBTI*-vänliga land faller Sverige ner till en delad 12:e. I år passeras vi av såväl Finland som Danmark.
Bakom fallet i placering ligger dels två nya frågor som tillförts där Sverige kammar noll: ”Ingen åldersgräns när det gäller byte av juridiskt kön” och dels på asylfrågor ”lagar och policy/andra positiva åtgärder gällande intersexuella”. I de nya frågorna har endast Malta ingen åldergräns vid byte av juridiskt kön och Belgien, Norge, Spanien och Schweiz får poäng när det gäller Intersexuella asylsökanden. Men även positiv utveckling i andra länder har påverkat placeringen.
Sverige har även fråntagits fler poäng i ILGAs rapport. 2015 fick landet poäng för att ha en ”equality action plan” såväl när det gäller sexuell läggning som könsidentitet. I år saknas sådana planer från myndighetshåll.
Sverige står även kvar och stampar när det gäller skydd i grundlagen vad gäller könsidentitet, könsneutral föräldraskapspresumtion, frågor kring intersexuellas skydd och rättigheter och Sverige har inte inkluderat könsidentitet i lagen om hets mot folkgrupp eller straffskärpning vid hatbrott. Inga initiativ till att ta bort krav på psykologiska eller medicinska åtgärder för juridiskt byte av kön har heller tagits.
Sedan förra året har Sverige även tappat placering på grund av förändringarna i flyktingpolitiken. I och med att gruppen ”övrig skyddsbehövande” inte kommer kunna söka asyl sägs i rapporten att RFSL bedömer att så många som en tredjedel av HBTQ*-personer som söker asyl därmed drabbas. Sverige tappar som en konsekvens tidigare pluspoäng för ”positiva åtgärder” i asylsammanhang för såväl homo-bisexuella som transpersoner.
RFSL, som själva varit rapportörer till ILGA, är besvikna på regeringen.
– I sin senaste regeringsförklaring slog statsminister Stefan Löfven fast att “i Sverige ska du ha rätt att vara precis den du är”. Idag är vi längre ifrån att förverkliga det än vi var för ett år sedan. Andra länder har blivit bättre för hbtqi*-personer att leva i, men Sverige har blivit sämre. Detta är oacceptabelt och statsministern måste skapa förutsättningar för att öka fokuset på hbtqi-personers rättigheter när han senare under maj genomför en regeringsombildning, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.
Även Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokraterna är djupt besviken på regeringens arbete med HBTQ-frågor.
– Socialdemokraterna gick till val med ett HBT politiskt program, konstaterar han. Att Sverige faller i ILGAs index är ett tecken på att regeringen inte tar frågan på allvar. I regeringen ligger ansvaret på demokratiministern. Det är tydligt att det inte räcker.
För att komma till bukt med den negativa utveckling och istället närma sig Malta som toppar Rainbow Map, vill RFSL se nya initiativ från regeringen.
– Regeringen måste skynda på arbetet med att upphäva den föråldrade svenska könstillhörighetslagen och ersätta den med ny lagstiftning, bland annat för att sänka åldersgränsen för ändring av juridiskt kön. Regeringen behöver också arbeta för att förstärka skyddet av intersexpersoners rättigheter. Medicinskt omotiverade kirurgiska ingrepp på en persons könsegenskaper som sker utan personens eget samtycke måste förbjudas, säger Frida Sandegård från RFSL i en kommentar idag och den nya vice ordföranden Magnus Kolsjö lägger till:
– Sverige saknar idag ett tydligt rättsligt skydd för transpersoner i hets- och hatbrottslagstiftningen. För en tid sedan lämnade en utredning ett förslag om att rätta till detta. Denna viktiga lagstiftning måste komma på plats snarast så att transpersoner kan få samma skydd som andra utsatta grupper.


Ladda ner ILGA-Europas Rainbow Map här:


*I artikeln används förkortningarna LGBTI som är ILGAs begrepp, HBTQ som hittills varit den svenska benämningen, HBTQI som nu används i pressmeddelandet från RFSL och HBT som är den socialdemokratiska rörelsens namn.
L står för lesbian, G för gay, H för homosexuell, B för bisexuell, T för transperson, Q för queer och I för intersexuell


Läs även: Bah Kuhnke om Regnbågsraset: ”Konkurrensen har blivit hårdare”