I en motion till Stockholms kommunfullmäktige föreslår två moderata ledamöter, Ole-Jörgen Persson och Kristina Lutz att en minnesplats skapas för de som gick bort i immunbristsjukdomen aids.
I motionen till fullmäktige nämns att homo- och bisexuella drabbades särskilt hårt och att stigma, skam och skuld var för ”majoriteten av de drabbade enorm”.
Persson och Lutz konstaterar även att Stockholm var navet för gaylivet i Sverige på 80-talet och de nämner såväl Jonas Gardellsskildring i romansviten Torka aldrig tårar utan handskar, som att Sighsten Herrgård var den första kände person som 1987 gick ut öppet med att han bar på hiv-viruset och utvecklat aids.
De skriver vidare:
Vi tror på idén om att Stockholm – mot bakgrund av vår historia och vår framtid som en öppen, liberal, tolerant och HBT-vänlig stad – har ett ansvar för att synliggöra dessa ytterligare. Vi tror på idén om att etablera någon form av minnesmärke, en fysisk plats i Stockholm där Rasmus och Benjamin – det förälskade unga paret från ”Torka aldrig tårar utan handskar” -… och alla de verkliga personerna av kött och blod som dog i AIDS, kan minnas och få sin mänskliga värdighet återupprättad.
De två motionärerna hoppas att staden skall hitta en minnesplats och att denna skall namnges efter just Sighsten Herrgård.
Sighsten Herrgård föddes i Finland och kom till Sverige med sina föräldrar 1945. Han utbildade sig på Beckmans gjorde karriär i Milano och blev en pionjär inom unisex-modet, ett mode som i dagens debatt om hen och könsidentitet skulle fungera utmärkt. Herrgård var även grundare av modellagenturen Stockholmsgruppen. Han valed att berätta om sin sjukdom den 29 juli 1987 och avled drygt två år senare, den 20 november 1989.
Den sista intervjun med Sighsten Herrgård med gaymedia publicerades månaden efter hans död i tidningen Reporter.
Minnesplatser för de som avlidit i sjukdomen aids finns bland annat i New York, Toronto, San Francisco, Key West och i Europa öppnade den första minnesplasten i 2003 i Barcelona. Minnesplatser och monument finns i Europa bland annat i Brighton, Dublin och Hamburg.