Vid ännu ett våldsamt mord i Bangladesh mördades den av landets främsta hbt-kämpar, 35-årige Xulhaz Mannan. Enligt polisens uppgifter till internationell media var det sex personer som trängde sig in i Mannans lägenhet i stadsdelen Kalabagan och mördade honom och en annan person och skadade två allvarligt.
De sex lyckades lura Mannan att öppna lägenheten genom att utge sig för att vara motorcykelbud.
Xulhaz Mannan var redaktör för landets enda hbt-tidning Roopbaan. Han fick även stöd av USAid för att arbeta med hbtq-frågor i Bangladesh.
Brittiska tidningen The Guardian konstaterar att måndagens mord är en i raden av attentat riktade mot bloggare och intellektuella i landet.
Till tidningen säger en vän till Mannan att han var som en ”äldre bror, vän, beskyddare och mentor”. De två träffades på gaycommunityt och nyhetssidan Boys of Bangladesh.
– Xulhaz den första öppet gay person jag kände, berättar vännen för tidningen. Han var öppen för sina när vänner i skol- och universitetsvärlden, och alla älskade honom genuint… Han introducerade mig till en miljö där heterosexuella inte brydde sig om vilken sexuell orientering jag har.
2011 utbröt en debatt i Sverige efter att svenska migrationsmyndigheter utvisat en homosexuell man till Bangladesh. Även 2001 och 2006 utvisades homosexuella från Sverige till Bangladesh under protester från bland annat RFSL och asylrörelsen.


Läs även:

Ja och nej från Migrationsverket

Gaytidning ges ut i Bangladesh

Grön ungdom kräver asyl för lesbisk flykting

Luf protesterar mot utvisning

Demonstration mot utvisningsbeslut

Polisen i Dhaka vid platsen där bland annat Xulhaz Mannan mördades
Folk samlades vid platsen där bland annat Xulhaz Mannan mördades