I en av världens hårdaste diktaturer, Saudiarabien, är sexuella handlingar mellan personer av samma kön belagda med dödstraff.

Trots dessa hårda lagar rapporterar, enligt WashingtonBlade, den saudiska tidningen Okaz att ett dussintals sodomi-åtal väckts de senaste sex månaderna. Enligt åklagaren i Jeddah skall 35 män ha fängslats för brottet sodomi. 50 åtal har väckts mot män som klätt sig i kvinnokläder.
I ljuset av de många åtalen, och den ökade öppenheten bland landets HBTQ-personer, föreslår nu åklagaren i Jeddah att inte bara homosexuella handlingar skall beläggas med dödsstraff, utan även att öppet vara homosexuell, eller transperson, även om inte den sexuella handlingen kunnat fastslås.
Washington Blade berättar att hbtq-communityt i Saudiarabien är hårt pressat av den senaste tidens ökade tryck från myndigheterna.

De svenska relationerna till Saudiarabien var ansträngda efter utrikesminister Margot Wallströms uttalande för ett år sedan då landets strafflag kallades ”medeltida” med anledning av en dom mot bloggaren Raif Badawi. Efter en tid lyckades diplomati få relationerna mellan Sverige och Saudiarabien återgå till det normala.
Svensk export till Saudiarabien var 2014 ca 11 miljarder kronor och den saudiska exporten till Sverige var samma år ca 1 miljard.
I UDs landrapport från 2015 om Saudiarabien nämns inte dödsstraff för homosexuella kontakter, däremot nämns situationen för kvinnor och debatten om att kvinnor inte får köra bil omfattar två hela stycken. Landets lagar kring homosexualitet tas dock upp i UDs rapport om mänskliga rättigheter från 2011, publicerad på sidan manskligarattigheter.se.

Enligt den internationella organisationen för HBTQ-rörelser, ILGA, finns ingen specifik lagtext som förbjuder homosexualitet. Istället straffas ”sodomi” genom tolkning av Sharia-lagar. Manlig homosexualitet straffas för en gift man med stening till döds, för en ogift man med 100 piskrapp och ett års förvisning. Straffet för en icke-muslim som har sex med en muslimsk man är stening till döds. Enligt Sharia-lagarna skall straff utdömas efter att den misstänkte bekänt sitt brott fyra gånger, eller efter att ”trovärdiga muslimska män” vittnat om brottet.
Lesbisk sexualitet är även förbjuden genom förbud om sex utanför det heterosexuella äktenskapet.