Det var två helger sedan som Mattias Hellberg, iklädd sin regnbågskeps, klev av bussen i Stenungsund, där han bor, efter att ha firat en kompis på Gretas i Göteborg. Två unga män kliver samtidigt av och en av dem knuffar omkull honom. Gärningsmannen som är maskerad sparkar Mattias i ansiktet och skriker samtidigt ”bögjävel”.
– Jag får kanske tio sparkar och jag är inställd på att jag ska dö, säger han.

Den maskerade mannens kompis som står en bit ifrån ropar efter ett tag ”nu sticker vi” och de båda ger sig då av. Dagen efter uppmanar en av Mattias Hellbergs vänner honom att anmäla misshandeln till polisen.
– Jag har inte haft så mycket förtroende för polisen och jag tänkte att de ändå inte skulle bry sig. Men jag är glad att jag till slut anmälde, säger han.

Polisen har nu hämtat in övervakningsbilder från bussen och utreder även misshandeln som hatbrott.

Mattias Hellberg blev alldeles blåslagen och ena ögonlocket svullnade så pass att han knappt kunde se något. Svullnaden satt kvar länge och har har haft svårt att sova och drömmer mardrömmar.
– Jag vaknar upp alldeles kallsvettig och tror att jag ska dö. Dessutom vågar jag knappt gå ut längre, utan gör det bara när jag är tvungen att handla eller rasta hunden och då får jag ibland hjärtklappning.

Mattias Hellberg tror att gärningsmannen gick till attack för att han bar en regnbågsfärgad keps.
– Jag tror att han blev provocerad av den, för jag vet att andra har blivit det. Fast jag förstår inte hur man kan bli provocerad av en keps, det är ju snarare vi hbtq-personer som borde bli provocerade av alla heterosexuella bilder och symboler, alla fördomar och allt hat som vi får stå ut med hela tiden.

Kommer du fortsätta att bära kepsen?
– Ja, den betyder så mycket för mig. Jag känner mig trygg i den och när jag bär den känns det som om jag står upp för mig själv.


Läs även:
Hade regnbågskeps – misshandlades på öppen gata