Vad ska du göra på kvinnodagen?
– Jag hade önskat att internationella kvinnodagen alltid var på en lördag, så man hade kunnat aktivista hela dagen. Men efter att ha klarat av några möten på jobbet kommer jag att ta med mina kollegor till seminarier på stan. Historiska museet har ett om bortglömda kvinnor i historien. Bara 13 procent av alla som omnämns i historieböckerna är kvinnor.
Kan ni bara springa iväg från jobbet så?
– Jag är ju chef för våra mångfaldsprojekt, så det här känns som en given grej för att samla energi och inspiration.
Vad betyder dagen för dig?
– Internationella kvinnodagen är den viktigaste högtiden på hela året. Åtminstone en gång tvingas alla prata om jämställdhet och vi får lyssna på varandra och ha roligt tillsammans.
Tycker du att uttrycket ”fira kvinnodagen” är bra?
– Jag tycker att man kan använda det om man gör det i kampens anda. Men man får absolut inte säga ”grattis på kvinnodagen”. Det är som att säga ”grattis du är förtryckt”.
Kan du säga något om dagen ur ett bi-perspektiv?
– För mig hör all kamp samman, jag kommer alltid att vara både bisexuell och kvinna, och det blir tydligt att internationella kvinnodagen fungerar på samma sätt som Pridefestivalerna.
Vad kan du säga om feminismen i dag?
– Den är lika viktig som alltid. Man behöver komma ihåg att den ska funka för alla och vara både spjutspets och folklig, både hård och rolig. Och fantastiskt att det nu, äntligen, börjar inkluderas fler perspektiv än tidigare och att killar börjar agera.
Definierar du dig som feminist?
– Absolut! Det har jag alltid gjort.
På vilket sätt har du märkt att kvinnor har sämre ställning i samhället?
– Det är bara att titta på statistiken, vi ligger efter när det gäller till exempel lön, hälsa och position. Som kvinna får man ta i en extra gång för att bli lyssnad på, ihågkommen eller tillfrågad. Det gäller även inom hbtq-rörelsen, där bögnormen fortfarande är superstark.
Hur kan man stärka kvinnors roll i samhället?
– Vi måste hela tiden prata om normer och strukturer och hjälpas åt att lyfta och stärka varandra.
Hur gör man det?
– Genom en så enkel sak som att säga ”du räcker till precis som du är”.


Läs även:

Lina Axelsson Kihlblom: Sudda ut gränserna mellan könen

Tina Lundqvist Världen är tyvärr inte bra i dag