I en fullsatt andra kammare i Riksdagshuset delades under måndagen det ”alternativa Nobelpriset”, The Right Livelihood Award” ut av grundaren Jakob von Uexkull.
Bland pristagarna fanns Kasha Jacqueline Nabagesera som är en av de mest namnkunniga i arbetet för hbtq-personers rättigheter i Uganda.
Hon inledde med att citera den nigerianske författaren Chinua Achebe som ”en gång sa att vi inte kan trampa på andras människovärde utan att samtidigt förminska vårt eget”.
Kasha Jacqueline Nabagesera berättade om sitt engagemang i den ugandiska hbtq-rörelsen och hur media är en plattform rörelsen arbetar med liksom att, med hänvisning till landets konstitution, den fortsätter, trots hård repression, att arrangera offentliga evenemang.
– Under hela mitt liv, trots allt våld och hot jag har varit föremål för, så har jag aldrig ryggat för att använda rättsstatsprincipen och rättsväsendet för att hålla de som bryter mot mänskliga rättigheter till svars och därmed ge upprättelse för offren, sa hon.
Kasha Jacqueline Nabagesera konstaterade även i sitt tacktal, att hbtq-rörelsen ser hur framgång föds genom att bygga koalitioner med andra och nämnde speciellt kvinnorörelser och rörelsen som arbetar för mänskliga rättigheter.
I talet lyftes även framgången den ugandiska rörelsen haft med att utmana skärpningen av landets antihomo-lagar. Genom att driva frågan i domstol ogiltigförklarades parlamentets beslut med hänvisning till teknikaliteter.
Samtidigt konstaterade Kasha Jacqueline Nabagesera att lagarna nu återigen är på den politiska agendan.
– Jag är övertygad om, av erfarenhet, att mina kolleger och jag är redo att möta utmaningen, sa hon. Under tiden fortsätter jag att bygga allianser och bredda vår rörelsen för att uppnå rättvisa för alla.
– Jag vill att ni ska veta att denna utmärkelse ger mod, styrka och upprättelse för alla ugandier som mot alla odds arbetar för universella mänskliga rättigheter fortsatte Kasha Jacqueline Nabagesera. Jag acceptera det med ödmjukhet, på uppdrag av alla dem som har gett sitt liv i kampen för att främja hbt-personers rättigheter i Uganda och runt om i världen , i synnerhet min vän och kollega David Kato, som mördades 2011 när han arbetade för en bättre värld för oss alla. Den förändring vi söker kan bara uppnås genom tolerans, förståelse, en förändring i sättet att tänka och att bryta ner alla hinder för att uppnå jämställdhet . Jag uppmanar er alla att ansluta er till mig och vara en del i denna förändring.
På plats vid ceremonin fanns bland andra RFSL förbundsordförande Ulrika Westerlund och flera aktivister från organisationen.
Uppdaterad 2016-11-21