Den 15 oktober öppnar den nya våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset och där ska det finnas personal som är extrautbildade och hjälper den utsatta personen att få samtalsstöd, hjälp att dokumentera bevis, så som fotografering och dna-säkring och hjälp att komma vidare.
Det kommer alltså att finnas en handlingsplan, något som saknas på många svenska akutmottagningar i dag. Och okunskapen om hbtq-personer och män som blir utsatta av andra män är enligt kuratorn och sexologen Karl Norwald som arbetar på Södersjukhuset stor.
– Det är en patientgrupp som inte syns, men inom vilken det finns ett stort ohälsotal.
Reagerar män som blir våldtagna annorlunda än kvinnor?
– Egentligen inte, självmordstankar, ångest och skam är relativt vanligt. Vissa utvecklar ätstörningar efter övergreppet, som är ett sätt att hantera sin ångest och vissa män börjar ifrågasätta sin manlighet när de blivit utsatta av en annan man. Men den allra största skillnaden är att vården för den här patientgruppen inte är lika bra och att det finns en föreställning om att män inte kan bli våldtagna.
Vilket resultat hoppas ni på med den nya mottagningen?
– Att fler vågar uppsöka vård, i dag vet vi att det finns ett stort mörkertal. Alla som kommer till oss ska få ett bra bemötande och god hjälp, oavsett läggning och könsidentitet. Vi har fått projektpengar för ett år, men vi hoppas kunna fortsätta därefter och att vi 2015 äntligen får jämlik vård. Men det räcker inte att vi får en mottagning i Stockholm. Det vill vi ha på fler ställen.
Uppdaterad 2021-03-31