Obama läxade upp Kenyatta om hbtq-rättigheter

– När man börjar behandla människor olika för att de är annorlunda så vittrar friheten. Som afroamerikan är jag smärtsamt medveten om vad det innebär när människor behandlas olika inför lagen. Jag har varit konsekvent över hela Afrika och staten borde inte diskriminera människor för deras sexualitet eller för vem de älskar, sa Obama under en gemensam pressträff med Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Enligt kenyansk lag är sex mellan två män eller två kvinnor olagligt och kan ge upp till 14 års fängelse. Inför Obamas besök har många toppolitiker i Kenya varnat Obama för att prata om hbtq-rättigheter, dock valde han ändå att ta upp frågan. Kenyattas svar gav dock föga hopp om framtiden för hbtq-personer i Kenya.

– Kenya och USA delat många värderingar, vi älskar demokrati, entreprenörskap och familjevärdet. Men det finns en del saker som vi inte delar, vår kultur och vårt samhälle är olika. Det är svårt att tvinga på folk något som de inte accepterar. Därför säger jag att hbtq-rättigheter är något som vi inte tänker fokusera på, sa Kenyatta.

Obamas besök i Kenya är ett av många på den Afrikanska kontinenten, förhoppningen med resan är att stärka banden mellan Afrika och USA.