Ny kampanj av RFSL – vill hjälpa hbtq-flyktingar
I samband med kampanjen har RFSL publicerat flera videos där hbtq-flyktingar får berätta sina historier. Logal är 20 år och kommer från Syrien.
– Ingen kommer att acceptera dig, ingen kommer att älska dig och samhället kommer att se dig som Satan. Om du promenerar med en bög i Syrien så betyder det att du också är bög, det är så de tänker. Jag blev misshandlad, gick till polisen och de sa: Eftersom du ser ut på detta vis så kan vi inte göra något, fixa din stil, fixa din personlighet, grabba till dig så får vi se sen, berättar Logal i sin video.
Logal flydde till Sverige och kom slutligen till ett asylboende, men även där kände han sig otrygg.
– Det var som ett stort läger med asylsökande, och du har inte en aning om de är homofobiska eller inte. Så jag var hela tiden ensam på mitt rum, när jag väl gick ut så fick jag grabba till mig och gå på ett visst sätt, för man känner inte till deras bakgrund, tro, eller åsikt om hbtq-personer. Det var som att vara i Syrien igen, berättar Logal.
Genom kampanjen, som går under namnet Jag är fri, hoppas RFSL kunna uppmärksamma situationen för hbtq-flyktingar i Sverige och genom donationer vill de stödja asylsökande hbtq-personer. Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL, genom en video på kampanjens hemsida ger hon sin syn på situationen för hbtq-flyktingar.
– RFSL har ibland beskrivit asylsystemet som något av ett lotteri. Två personer som kommer från samma land där situationen för hbtq-personer är väldigt svår kan ändå få helt olika resultat av sina asylansökningar, berättar Ulrika Westerlund.
– Vi kommer ofta i kontakt med asylsökande hbtq-personer som har fått avslag på sin ansökan, men efter att vi har ingripit och förklarat situationen bättre och argumenterat på ett annorlunda sätt i överklagansprocessen så får personen sedan stanna i Sverige. Hur man förmår förklara situationen för hbtq-personer i ett visst land har väldigt stor betydelse för hur det går i asylprocessen, berättar Ulrika Westerlund.
RFSL ber nu allmänheten att donera pengar till projektet för att på så vis kunna ge hbtq-flyktingar juridiskt stöd, boende och social hjälp. RFSL gör insamlingen via Insamlingsstiftelsen RFSL som har ett 90-konto. På så sätt kan folk vara säkra på att deras pengar går till rätt ändamål. Om du vill donera pengar kan du följa länken.
Utöver Logal från Syrien är det flera andra hbtq-flyktingar som beskriver sin resa och situation, bland annat från Gambia, Uganda, Makedonien och Tunisien. De presenteras av kända profiler och politiker såsom Mona Sahlin, Silvana Imam, Birgitta Ohlsson, Sean Kelly och Magnus Skogsberg. De två sistnämnda är initiativtagare till kampanjen och har även varit med och producerat en musikvideo för den.
Uppdaterad 2016-12-01