Under måndagen samlades representanter för alla socialdemokratiska partier i Europa för att diskutera hbt-frågor och strategier. Bakom arrangemanget stod det Europeiska socialdemokratiska partiet PES och hbt-socialdemokraternas samarbetsorganisation på Europa-nivå Rainbow Rose. Det är första gången som Socialdemokraterna i Europa samlas för att gemensamt fokusera på samtal och strategiarbete kring hbt-frågor.
– Att man valde Sverige tror jag handlar om att vi kommit längre i de här frågorna än många andra länder, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till QX. Det gäller både i verkligheten kring normdiskussionen, men också lagstiftningsmässigt.
Jämtin pekar även på att Socialdemokratiska partiet i Sverige förra året presenterade ett HBT-program, vilket få andra syskonpartier lyckats med och hon lyfter även att HBT-Socialdemokraterna vid kommande S-kongress föreslås bli en officiell sidoorganisation på nivå med såväl kvinno- som ungdomsförbundet.
Spännvidden i Europa mellan de olika partierna är dock fortfarande stor. I Slovakien ställde sig det socialdemokratiska partiet bakom ett nej till könsneutrala äktenskap vid den folkomröstning som hölls förra året.
– Så det är klart att skillnaden är jättestora, konstaterar Jämtin och förklarar att ”väldigt mycket handlar om nationella och kulturella normer som också slår igenom i de olika partierna”.
– Då kan jag tycka det är ännu viktigare att man har detta nätverk, säger hon.
Under måndagens konferens diskuterades läget idag och en plan för en gemensam ”roadmap” i hbt-frågor, eller LGBTI-frågor som det heter på Europanivå, beslutades att tas fram.
– Med så olika synsätt mellan partierna, uppstår konfrontationer på den här typen av möten då?
– Ibland uppstår diskussioner i rummet, konstaterar Jämtin. Men, fortsätter hon, de kanske viktigaste mötena, även eventuella konfrontationer, sker mer i kaffepauserna.
Jämtin höll ett av inledningstalen där hon beskrev utvecklingen i Sverige och konstaterade att även om det finns lagar som behöver reformeras även där så är den stora fighten idag på kommunal och regional nivå.
– Vad betyder den här typen av möten för att påverka utvecklingen i de delar av Europa där man är mer negativ i hbt-frågorna?
– Vi kan berätta vad vi och andra länder har gjort och visa att det inte finns några baksidor med utvecklingen. Sedan är det kanske viktigaste att våra partiledare och personligheter står rakryggade och förklarar varför vi är för t.ex äktenskap och mot diskriminering av transpersoner. Att Stefan (Löfven) säger detta är det viktigaste i den här typen av möten och nätverk. Peer preasure helt enkelt.
– Det finns en oroande utveckling i delar av Europa just nu, ser du att det är en backlash på gång eller lyckas man hålla emot?
– Jag skulle vilja utvidga den frågan till att ta in även frågor kring kvinnors rättigheter, diskriminering av olika folkgrupper, svarar Jämtin. MR-frågorna (mänskliga rättigheter), står och väger just nu, inkluderat HBT-frågorna. Det är min känsla och det gör det svårt att svara ja eller nej, plus eller minus. Det står och väger. Och just därför är den här typen av möten så viktiga.
Måndagens konferens avslutades med att alla S-partiers partisekreterare kom till Stockholm för ett gemensamt mingel.
– Jag sa till deltagarna på konferensen att ta chansen att påverka, för det är partisekreterarna som bestämmer, avslutar Carin Jämtin med ett skratt.
Uppdaterad 2018-11-15