Julia Gustavsson Silva, Sueli Löfvenholm och Vide Arasmo går sista året på Bernadottegymnasiet i Göteborg och har startat UF-Företaget Världens Familjer. De valde att skriva och producera barnböcker som lär barn om olika typer av familjekonstellationer eftersom de ansåg att ämnet saknar representation i dagens samhälle.
– På ett enkelt och roligt sätt framför vi att alla familjer inte ser likadana ut. Vi vill kunna bidra till den sociala utvecklingen i samhället och därmed öka medvetenheten om olikheter hos familjer, berättar Julia.
De går alla en kurs i gymnasiet som heter Ung Företagsverksamhet. Där man som gymnasielev ska driva ett eget företag och lära sig om entreprenörskap, företagande och arbetsliv genom att starta, driva och avveckla ett företag. Och de valde själva att författa och illustrera boken.
Varför är detta ämne viktigt för er?
– Vi kommer från olika typer av familjekonstellationer som har format oss till det vi är idag. Sueli upp med en ensamstående mamma och fick ofta känslan av att folk var dömande. Som liten känner man sig lätt utsatt om man inte är som alla andra. Men ingen familj är den andra lik och vi tycker att det saknas representation för “otraditionella” familjer. Vide växte upp med en bonusfamilj och behövde som liten ofta förklara för kompisar vad det innebar då det var få som visste vad det var, vilket kunde kännas ganska jobbigt eftersom de flesta andra barnen hade “vanliga” familjer.
I boken Inte alltid mamma, pappa, barn får vi därför följa huvudkaraktären, Felix, under en dag i hans liv. Felix träffar sina kompisar på förskolan som själva får presentera sina egna unika familjer för läsaren.
– Genom bokens gång träffar vi flera olika familjekonstellationer och får veta mer om hur just dessa familjer fungerar. Vi ger även läsaren möjligheten att lära sig nya begrepp som kan komma till nytta i framtiden.
Maila trion om ni vill ha mer info om hur man får tag på boken.
Uppdaterad 2025-01-25