Homoarkivet: Första artiklarna med homosexuella
”Pojkarna såg vanliga ut. Några såg ut som utvikningspojkar för flickor i kvällspressen.” Så inleder en reporter från Dagens Nyheter sin artikel från 1968 vid ett besök på en gayklubb i Stockholm.
– Det finns kanske 50 000 homosexuella i Stockholm. De homosexuella flyttar hit. Unga vanliga människor är mer toleranta mot oss än vad de ger sig ut att vara. Vi känner oss inte sjuka. Vi vill inte vara annorlunda. Vi är lika välanpassade som normala ungdomar, säger en av de unga männen som intervjuas i artikeln.
Vill inte ställa upp på bild
Killarna vill inte ställa upp på bild, den allmänna inställningen gör det omöjligt. Föräldrarna skulle skämmas och på jobbet skulle de få sneda blickar. 1968 är det många homosexuella som lever i garderoben. En av pojkarna har blivit skickad till psykologen för att han är homosexuell.
– Min mamma sände mig till psykologen, han var en gammal gaggig gubbe som sa att det bara var lite ungdomsförvillelse, det skulle gå över.
Djupt olyckliga och hatade
I artikeln diskuterar killarna även varför de tror att de är homosexuella. De tror absolut inte att det skulle bero på dålig uppväxt eller skilsmässor, som tidens psykologiska böcker föreslog. De är även nedslagna över hur de skildras i media.
– Tidningarna har sensationsrubriker där homosexualitet och brott ofta binds ihop. Ofta finns det också snyftartiklar där de homosexuella skildras som djupt olyckliga och hatade. Homosexuella män ser sällan feminina ut. De ser ut som män i allmänhet, säger en av killarna i artikeln.
Under denna tid fanns det en bild av att homosexuella endast var intresserade av sex och att män inte kunde ha djupare känslor för varandra. Detta håller killarna på gayklubben verkligen inte med om.
– Vi tänker inte mer på sex än normala killar. Men det är klart, ser jag en snygg kille på gatan så tittar jag, säger en av killarna.
RFSL – ingen porrtidning
Från samma år kommer en artikel från Expressen där man radar upp följande fakta om homosexuella: När vi talar om homosexuella menar vi nästan alltid homosexuella män. De tillhör alla socialgrupper och alla sorters yrken. Uppfattningen att homosexuella skulle vara omoraliska och promiskuösa beror väl på att de så ofta måste söka sina partners bland prostituerade.
Expressen skriver även om RFSL som ska främja homosexuellas anpassning i samhället, vid denna tid hade organisationen 1000 medlemmar och ett medlemskap kostade 15 kronor om året. Reportern kommenterar även RFSL:s tidning: ”Det är alltså ingen porrtidning, men den skickas till medlemmar i väl förslutna kuvert utan avsändarnamn.”
Det finns många artiklar om homosexualitet från 60-talet, men det var först under 70-talet som allmänheten började bli mer mottaglig för denna typ av ämne. Artiklarna ovan tillhör några av de första artiklarna kring ämnet som finns arkiverade.
Om du vill gräva ner dig mer i Homoarkivet: Homosexualitet inte längre en sjukdom, Ingen värnplikt för homosexuella
Uppdaterad 2016-11-15