Pekka Heino och hans man Erik Kristensen lärde känna Janne och Rolf för nio år sedan då Janne hade tagit kontakt med Pekka och Erik.

– Han hade hört om oss och hade väl gjort den där kopplingen finsk-norskt par som varit ihop länge och ville prata mer om det så vi träffades och där nånstans tog vår vänskap avstamp, berättar Pekka.

– Till en början träffades vi alla fyra under ett par tre år, vi sågs i Stockholm eller i Helsingfors, vi hade till och med en chattgrupp på what’s up, men efter hand blev det att jag och Janne höll kontakten, säger Pekka. Mest för att vi ville kommunicera på finska. Och för mig kändes det speciellt då jag aldrig hade kommunicerat med någon på finska i vuxen ålder om relationer tidigare, så det kändes fint.

– Senast förra veckan hördes vi av angående Helsingfors bokmässa, säger Pekka.

Igår kom så den fruktansvärda nyheten att Janne hade skjutits till döds i sitt hem.

– Det var en vän till mig i Finland som hörde av sig och undrade om nyheten nått Sverige, och så fort jag fick höra det började jag storgråta, säger en märkbart tagen Pekka. Janne var en sån fin kille, han var som ett stort leende hela han.

Nu har det gått över ett dygn och bilden av vad som har hänt börjar klarna. Jannes partner Rolf har erkänt att han skjutit honom med sitt hagelgevär i söndags eftermiddag i hemmet i ett svartsjukedrama eftersom Janne hade gjort slut på deras relation.

– Det går knappt att ta in, säger Pekka. Man hör om sånt här på film och i tv-serier, men jag hade aldrig nånsin kunna tro att jag skulle känna någon som blev mördad av sin partner.

En av anledningarna till att Pekka vill berätta om Janne är att han inte vill att Janne bara ska bli ett mordoffer.

– Jag skulle vilja försöka på ett ödmjukt sätt ge honom det eftermäle han förtjänar, mitt i alla förhörsrapporter och kommande rättegångar vill jag att folk ska veta vilken otroligt ljus person Janne var. Han var nyfiken på folk, han ville så mycket och var så oerhört omtyckt av alla. Han hade nära till skratt, var positiv och oerhört charmig.  Alla trivdes i hans tillvaro. Och det märks så tydligt på hans sociala medier hur han är i centrum och kramar om alla. Det riktigt lös i ögonen på honom. Han trivdes i rampljuset och med att folk kända igen honom, men ändå hade han stor integritet, säger Pekka.

Hur har reaktionerna varit i Finland?

– Det är förstasidesnyheter överallt, säger Pekka. De är i chock. Både tidigare statsministern Sanna Marin och tidigare presidentkandidaten, Pekka Haavisto har uttalat sig.

Janne Puhakka kom ut 2019 och blev den första hockeyspelaren i Finland som kommit ut som gay.

Vad har han betytt för hbtq-communityt i Finland?

– Ja, även om han kom ut efter sin karriär så blev han en förebild för hela communityt. Han satte många fördomar om bögar på skam genom att vara den han var. Han var ju helylle, grannens grabb liksom. Och han fick ta emot priser på galor och var ambassadör för Pridefestivaler. Finland ligger ju lite efter Sverige i dessa frågor så Janne blev en viktig symbol för communityt.

Nu har det gått två dagar sedan det hände. Vad känner du kring hela den här tragiska händelsen?

– Att det är helt obegripligt. Hela tiden kommer tanken ’det kan inte vara sant, det kan inte vara sant, Janne kan inte vara död’. Det är så oerhört sorgligt.