För andar gången hamnar ett svenskt asylfall i Europadomstolens Grand Chamber. I somras, då detta hände första gången, handlade det om en iransk medborgare som hotades med utvisning från Sverige trots hot om att utsättas för tortyr.
I ett beslut under tisdagen meddelades att Grand Chamber, en överprövningsinstans inom Europadomstolen, tar upp frågan om en homosexuell man från Libyen som svenska migrationsmyndigheter vill återsända till Libyen för att därifrån söka uppehållstillstånd i Sverige.
Mannen, M.E., kom som flykting i juli 2010 och ansökte då om asyl baserat dels på sin homosexualitet och dels på att han i Libyen deltagit i illegal vapenhantering.
Han träffade en man i Sverige i december 2010 och de två ingick äktenskap i september 2011. I december 2012 fick han slutligt avslag på sin asylansökan och de svenska myndigheterna menade samtidigt att han kunde återvända till Libyen för att därifrån söka uppehållstillstånd med hänvisning till sitt äktenskap.
M.E. hävdar dock att det är för stor risk för honom att återvända till Libyen. Sverige har dessutom ingen ambassad i landet så han skulle behöva ta sig till antingen Egypten, Tunisien eller Algeriet för att ansöka om uppehållstillstånd. Något han hävdar skulle öka riskerna.
Vid en första prövning i Europadomstolen i juni i år gick den på de svenska myndigheternas bedömning om att risken på grund av M.Es sexuella läggning inte var så stor att han inte kunde ta sig till en svensk ambassad i Nordafrika för att söka om uppehållstillstånd.
Men under tisdagen kom beskedet att detta beslut i Euoropadomstolen nu överprövas.
– Det är i och för sig glädjande att prövningstillstånd har beviljats för handläggning i Grand Chamber samtidigt som det är skamligt att svenska myndigheter till varje pris vill få ME utvisad till Libyen, kommenterar Stig-Åke Petersson som sedan 70-talet arbetat med att hjälp hbt-personer som flytt till Sverige.
– Det krävs inte särskilt mycket kunskap för att inse att situation i dagens Libyen innebär en säker död för ME om utvisningen blir verkställd. Denna den förra regeringens agerande är knappast något bevis för en generös asylpolitik, säger han men avslutar med att säga att ”det ändå visar på ett bra resultat för RFSLs asylarbete”.
Uppdaterad 2017-09-26