Den österrikiska åklagarmyndigheten i Linz har begärt att parlamentet häver immuniteten för FPÖ-politikern Michael Gruber. Bakgrunden, berättar tyska sajten queer.de, är en valvideo där Gruber, som ställer upp i riksdagsvalet nu i helgen, hånar hbtq-personer genom att slänga en regnbågsflagga i en papperskorg. I videon står Gruber i en busskur och knycklar ihop flaggan för att sedan kasta den i soporna. Samtidigt raljerar han om ”vänsterdegenererad politik” och kritiserar undervisning om sexualitet i skolor.

I videon  syns även en överstruken graffiti med bokstäverna ”LGBTQ” i bakgrunden. Gruber berättar att FPÖ vill återgå till ”normala” familjevärderingar och säger så att ”vi vill ha en man, en kvinna – och sedan kommer barnen”.

Enligt den österrikiska lagen mot hets mot folkgrupp med straff upp till två års fängelse omfattas bland annat sexuell läggning. Åklagarmyndighetens bad den 20 september ett särskilt utskott i parlamentet att besluta om att immuniteten skall hävas. Beslut måste fattas inom åtta veckor. Först därefter och om immuniteten upphävs kan polisen och rättsväsendet inleda sina utredningar.

FPÖ har kritiserats för sin retorik mot hbtq-personer på liknande sätt som Sverigedemokrater kritiserats i Sverige. I uttalanden om att Pride-parader är ”dekadenta” och försök att förbjuda dragshows på allmän plats finns likheter mellan de två partierna. Partiet ligger enligt opinionsmätningar på omkring 27–28 procent, vilket gör dem till Österrikes just nu största parti.

Valet till det nationella parlamentet genomfördes under söndagen där just det högernationalistiska och Rysslandsvänliga partiet FPÖ blev det största partiet me nära 30% av rösterna.