Hur är stämningen i USA idag skulle ni säga?
Roger Wilson: Jag tror många av oss är lite chockskadade efter en intensiv och omvälvande sommar: attentatet mot Trump, Bidens avhopp, Kamala Harris-kampanjens initiala framgångar. Den politiska spelplanen förändrades fundamentalt flera gånger under några få veckor. I och med att Joe Biden drog tillbaka sin kandidatur har dynamiken i den politiska debatten förändrats en hel del, innan dess var det många som kände sig uppgivna mellan de två val som gavs. Men jag möter fortfarande en del håglöshet kring framtiden, och vad man har att välja mellan. USA är fortfarande ett kluvet land. Det känns ofta som om människor lever parallella liv i det här landet, dels i de olika delstaterna, men också i skillnaderna som finns mellan stad och land, och även i en och samma stad.
Tomas Kvarnkullen: Det första jag insåg när jag kom till USA var att den polarisering vi ofta hör om verkligen är på riktigt. Då, för snart sex år sedan, var det illa. Det fanns en så påtaglig ilska och starka känslor på båda sidor. Inför det här valet känns det inte som att USA har gått många steg i rätt riktning, snarare tvärtom. Hur slitet uttryck det än må vara är det nog så att valet inte bara handlar om makten och Vita huset, utan om hur folket ska förhålla sig till varandra och vilket land USA ska vara i framtiden.

Vilka frågor kommer stå högt på agendan i valet?
Roger Wilson: Republikanerna kritiserar demokraterna för det ekonomiska läget i landet, och den höga inflationen under Bidens tid som president. På samma sätt är man oerhört kritisk kring migrationen och läget vid gränsen mot Mexiko. Demokraterna trycker hårt på att man är partiet som försvarar aborträtten, och när Harris pratar om ekonomin utlovar hon skattesänkningar för medelklassen och satsningar på ökat bostadsbyggande. Harris ägnade också en stor del av sitt tal på demokraternas konvent åt utrikespolitik, och sitt stöd för Ukraina. Men en stor del av retoriken från bägge sidor handlar om att smutskasta motståndarsidan.
Tomas Kvarnkullen: Ja, det som är intressant den här gången är att utrikespolitiska frågor, som Ukraina och Gaza, kan segla upp som viktiga frågor. Så brukar det inte vara.

Hur viktigt är valet för hbtq-samhället och dess rättigheter skulle ni säga?
Roger Wilson: Det är främst transfrågan som dykt upp på agendan igen i den här valrörelsen, framför allt efter att Tim Walz blev demokraternas vicepresidentkandidat. Han genomförde flera reformer inom hbtq-området som guvernör för Minnesota som republikanerna tar upp som avskräckande exempel, till exempel om rätten till transvård men också en sådan sak som att det bestämdes att det skulle finnas tamponger tillgängliga på skolors herrtoaletter.
Tomas Kvarnkullen: Det finns en oro för vad republikanska valframgångar skulle kunna innebära, men det tillhör inte de frågor vi hör mest om, men Kamala Harris har lyft hbtq-rättigheter ofta och kommer sannolikt fortsätta att göra det under kampanjspurten.

Hur ser er höst ut som korre fram till valet?
Tomas Kvarnkullen: Det kommer att bli en av de mest intensiva perioderna jag någonsin har varit med om och framför allt en av de roligaste. Det blir mycket att bo i en resväska framöver med resor till viktiga delstater, samtal med väljare, förhoppningsvis spännande debatter… Och så småningom en riktig rysare under valnatten.
Roger Wilson: Ja, att säga att det kommer att bli en intensiv höst är ett understatement. Både valrörelsen och USA-bevakningen lägger in en högre växel! Bland annat så kommer vi att göra två avsnitt i veckan av USA-podden fram till valet. Vi kommer förstås att ha ett extra stort fokus på den handfull vågmästardelstater som väntas avgöra det här enormt jämna valet.

Och slutligen… Vad är er magkänsla och gissning idag, heter USA nästa president, Trump eller Harris?
Roger Wilson: Min magkänsla är att det inte går att svara på den frågan just nu. Allt är mycket ovisst.
Tomas Kvarnkullen: Hade du ställt frågan för ett par månader sedan hade jag varit nästan helt säker på att Trump var på väg mot en comeback i Vita huset. Det har blivit mer svårbedömt nu när Biden är ute ur leken. Men jag måste nog vara lite försiktig och säga att det just nu faktiskt känns som att det kan sluta hur som helst.