Under lång tid har hbtq i norra delarna av Sverige varit något förbehållet den mer söderut belägna städerna Umeå, Piteå och Luleå.
Men 2014 exploderade det på allvar. Tornedalen fick sitt eget Pride med parad i samband med Pajala marknad och i Kiruna blev det rena rama regnbågsexplosionen när ishockeylaget tog fram sin nya lagtröja i regnbågens färger och har fått supportrar över snart sagt hela jordklotet. Att Ishotellet i Jukkasjärvi blivit ett hett resmål för äventyrliga gayturister har sedan länge satt Kiruna på gaykartan och i somras kunde inflygande notera att stadens flygplats välkomnade med regnbågsflaggan.
Redan förra året presenterade Queering Sápmi en fotoutställning som med alla kringarrangemang och uppmärksamheten man fick blev till ett slags miniPride, men i år, nu i kommande helg, blir det på allvar första gången som Pride firas i Sápmi med parad, regnbågsmässa, kulturevenemang och fest.
Och i år blev även det år då RFSL fick sin första lokalavdelning i Kiruna.
– Allting började med att jag tyckte att varenda stad i Sverige, hur befolkningsfattig staden än må vara, bör ha en lokal RFSL-avdelning. Jag tog kontakt med RFSL i Stockholm och förde en dialog, men själva uppstarten kom liksom aldrig i gång, berättar Jimmy Johansson som nu sitter i den nystartade föreningens styrelse.
Med allt som hände i början av året och under sommaren kom dessutom ett inlägg på Facebook, där Linus Gunnarsson skrev om att vara ung hbtq-person i staden.
Spridningen av inlägget och mediauppmärksamheten kring det gav så ytterligare sjuss åt planerna på mer organiserad hbtq-verksamhet. Och med planering av ett Pride-friande i bakhuvudet bjöd Jimmy Johansson in ”allt från Kiruna IF till Kulturskolan” för att sy ihop det hela.
Just Kiruna Pride blev det – ännu – inte. Men fem personer beslutade sig för att dra igång den lokala RFSL-avdelningen. Ordförande är Jerry Ahlqvist och i styrelsen sitter Jimmy Johansson, Trollet Eriksson, Linus Gunnarsson och Emilijah Töyrä.
Direkt syntes gruppen i media då man valde att göra en parad genom stan för att uppmärksamma bildandet. En parad som sammanföll med att Sverigedemokraterna höll torgmöte. Inget bråk, inget aggressivt gormande men massa regnbågsflaggor och färger som stod i skarp kontrast till det främlingsfientliga.
Att Kiruna nu har så mycket regnbågsfärgade inslag och att man möttes så positivt när man gick ut på stan med ballonger och regnbågsflaggor tycker Jimmy Johansson inte är så konstigt.
– Det är väldigt lätt att hoppa på fördomen om att Kiruna skulle vara en alltigenom heteronormativ och trångsynt stad, säger han. Men det var väldigt många människor på torget som väntade på oss, applåderade och ropade ”ÄNTLIGEN!” när vårt färgglada tåg marscherade in. En kvinna kom efter manifestationen fram till mig och berättade med gråt i rösten om hur fantastiskt hon tyckt att vårt engagemang och ställningstagande varit. Så Kiruna kan vara kärleksfullt emellanåt också. Det finns fina människor i vår stad som står upp även för minoriteter ingen annan står upp för.
Onsdagen 15 oktober och fyra söndagar och onsdagar framöver blir det nu ett Regnbågscafé i RFSLs regi. Café Oscar är platsen och öppningsdagen träffas men 16.30 till 18.
Man kan gissa att det just premiärcafédagen blir mycket folk,med tanke på morgondagens stora händelse – världens första samiska Pridefestival!
Uppdaterad 2016-11-15