Ecce Homo-fotografen Elisabeth Ohlson tog idag emot det prestigefyllda priset regnbågssteget till Barbro Westerholms minne 2024. Hon blir den första personen någonsin att tilldelas priset, som instiftats av HBT-liberaler.

Motiveringen bakom utmärkelsen lyder: ”Elisabeths banbrytande konstnärliga uttryck i sina verk och fotografier […] har skapat en plattform för att vidmakthålla kraften och vitaliteten i hbtqi-rörelsen. Hennes verk når utanför regnbågsrörelsen och fortsätter skapa opinion. Hennes verk är därmed odödliga. Att Elisabeth Ohlson skulle vara årets pristagare i Barbros anda är för oss i juryn självklart”.

QX pratade med Elisabeth efter prisutdelningen.

Hur mår du Elisabeth?
– Det är bra, men jag måste sitta rätt mycket, säger Elisabeth som förra året fick beskedet att hon har obotlig cancer.

Hur kändes det att ta emot priset här idag?
– Jag känner mig stolt och oerhört hedrad. Barbro Westerholm var, förutom en förkämpe för hbtq+ rättigheter, en fantastisk person och en förebild.

Vad vill du hälsa till alla som beundrar dig och dina verk?
– Åh, jag får så mycket kärlek. Ni är underbara! Det jag vill hälsa är att ingenting är omöjligt och får du en idé – försök genomföra den.

Elisabeth Ohlson har utsetts av en jury bestående av Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, Jon Voss, ansvarig utgivare för tidningen QX som var en av de som ockuperade Socialstyrelsens trappa 1979, och Birgitta Ohlsson (L), tidigare EU- och demokratiminister.