Häromdagen samlades hundratals demonstranter vid Belfast City Hall för att protestera mot det nyligen införda förbudet mot pubertetsblockerare i Nordirland, rapporterar BBC. ”Håll transfobin borta från sjukvården” och ”Transbefrielse nu” var några av budskapen på plakaten som syntes på torget.

Bakgrunden till förbudet är enligt NHS England att det inte finns tillräckligt med belägg för att garantera behandlingens säkerhet eller kliniska effektivitet.

Förbudet, som tidigare bara gällde i England och Wales, har nu även kommit till Nordirland efter ett beslut från den nordirländska regeringen, med stöd från försteminister Michelle O’Neill och vice försteminister Emma Little-Pengelly.

Keighley Duffy från ROSA Socialist Feminist Movement uttryckte sin frustration över beslutet.
– Vi är lika mycket en del av det här landet som alla andra. Vi förtjänar att ha tillgång till sjukvården, säger Keighley till BBC och fortsätter:
– Vårt budskap är att transungdomar och transbarn förtjänar tillgång till vård på samma sätt som alla andra. Förbuden mot pubertetsblockerare överensstämmer inte med det.

Protester ägde även rum i Dublin, där Ruth Coppinger, tidigare ledamot i det irländska parlamentets underhus, uppmanade regeringen att ompröva sitt beslut och att värna om transpersoners rättigheter.