Elisabeth Ohlson, mest känd för sitt verk Ecce Homo, kommer att ta emot det prestigefyllda priset regnbågssteget till Barbro Westerholms minne 2024. Priset, som instiftats av HBT-liberaler och designats av Efva Attling, delas ut varje år till en pristagare som genom sina gärningar har påverkat hbtqi+ personers levnadssituation i Sverige på ett positivt sätt.
Pristagaren har utsetts av en jury bestående av Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, Jon Voss, ansvarig utgivare för tidningen QX som var en av de som ockuperade Socialstyrelsens trappa 1979, och Birgitta Ohlsson (L), tidigare EU- och demokratiminister. I motiveringen skriver de: ”Hennes verk når utanför regnbågsrörelsen och fortsätter skapa opinon. Hennes verk är därmed odödliga”.
– För mig och de övriga i juryn var det självklart att ge detta första pris till Barbro Westerholms minne till Elisabeth Ohlson. Det hon med sitt konstnärsskap gjort för regnbågsvärlden och Sverige är så stort och så avgörande, säger Jon Voss.
Han fortsätter:
– Ecce Homo är det mest kända exemplet, men hennes arbete med bland annat In Hate We Trust, Jerusalem och Läderbögar handlar om att lyfta communtity och våga ta fighten. Hennes bilder av transpersoner, kvinnor och människor med olika fysiska variationer är både i sig högkvalitativa bilder och betydande eftersom de bidrar till samtal och upplysning. Centrala begrepp för det idag hotade demokratiska samhället.
Priset består av en trappa i sterling silver som leder upp till en regnbåge, en symbol för kampen för hbtqi+ rättigheter.
– Få människor har gjort så mycket för så många som Barbro Westerholm. Jag är henne evigt tacksam och jag ser det som en ära att få designa ett smycke till hennes minne, säger Efva Attling i ett pressmeddelande.
Barbro Westerholm, som avled i mars 2023, var fram till sin bortgång hedersmedlem i HBT-liberaler och var en stor förespråkare för hbtqi+ frågor.
– Det är en stor ära att få ta emot det här priset. Barbro Westerholm var tidig att se orättvisor och hon blev avgörande för oss i HBTQI världen när hon i Socialstyrelsen drev igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom. Jag var 18 år 1979 och var inte själv närvarande på Socialstyrelsens trappa, men minns att den aktionen och Barbro Westerholms agerande ingjöt en övertygelse inom mig att inget är omöjligt, säger Elisabeth i ett pressmeddelande ch fortsätter:
– Jag fick också uppleva Barbros mod på nära håll när hon såg till att min Ecce Homo-utställning fick hänga inne i Riksdagshuset trots demonstrationer mot den. Barbro Westerholm är en legend, en politiker som samarbetade över partigränserna för att driva igenom rättvisefrågor. Med detta pris ska vi minnas hennes mod och inspireras att
fortsätta hennes arbete. Tack!
”Hylla den som hyllas skall”
– Elisabeth Ohlson har inte alltid fått det erkännande hon förtjänar som konstnär. För mig är Barbro Westerholm-priset en hyllning till både det konstnärliga och det politiska. Jag vill personligen tacka henne för att hon redan på 80-talet började arbeta med oss på gaytidningen Reporter och senare QX, och för att hon har lyft våra tidningar med sina fantastiska porträtt. Hylla den som hyllas skall, säger Jon Voss.
Prisutdelningen äger rum på dagen när Socialstyrelsens trappa ockuperades för 45 år sedan. Den 29 augusti 2024, klockan 16.00.
Uppdaterad 2024-08-22